Er is toch niets mooier dan de liefde vastleggen voor familie en vrienden met een groot feest? Een prachtige jurk, een enorme taart, de openingsdans…daar dromen toch een heleboel mensen van?
Niets is minder waar, want tegenwoordig kiezen veel stellen voor geregistreerd partnerschap. Zo werden er in 2020 in Nederland ongeveer 4.500 meer geregistreerde partnerschappen gesloten dan in 2019. Het aantal huwelijk nam af met zo’n twintig procent. Het geregistreerd partnerschap wint steeds meer aan populariteit. Dat komt omdat de verschillen tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap de afgelopen jaren steeds kleiner worden. Zo heb je bij het geregistreerd partnerschap dezelfde rechten en plichten als bij het huwelijk.
Geen uitgebreid feest
Wil je dus niet trouwen? Dan is het geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract een goed alternatief. Een huwelijk vier je meestal uitgebreid met alles er op en er aan. Wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat hoef je geen groot feest te geven voor familie en vrienden. Het mag, maar hoeft niet. Meestal vier je het met een paar goede vrienden en familie wat dicht bij je staat. Sowieso moeten er net zoals bij een huwelijk een aantal getuigen mee naar de gemeente, dus geheim houden lukt niet.
Kosten contract lager
Heb je op dit moment niet zoveel geld, maar wil je je relatie op papier goed geregeld hebben? Dan biedt een geregistreerd partnerschap uitkomst, want de kosten zijn lager dan die van een trouwakte opstellen inclusief bruiloft. Een exact bedrag noemen is moeilijk, omdat iedere gemeente andere bedragen vraagt en ook de tarieven bij een notaris voor het opstellen van voorwaarden zijn verschillend. Gemiddeld ben je ongeveer vijftienhonderd euro kwijt.
Dezelfde achternaam en automatisch ouderlijk gezag
Wanneer er kinderen in het spel zijn krijgen die meestal dezelfde achternaam als die van hun vader. Wil je als moeder dezelfde naam als je kind en partner dan kan dat met een geregistreerd partnerschap. Hiervoor hoef je dus niet perse te trouwen. Krijg je een kind dan hoef je ook niet naar de gemeente om het ouderlijk gezag te regelen. Door het partnerschap is dat niet meer nodig, het gaat vanzelf net zoals bij een huwelijk.
Zonder te trouwen de zaken goed geregeld
Wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat verandert je burgerlijke staat. Mocht iemand van jullie komen te overlijden dan heeft de ander automatisch recht op het partnerpensioen. Je hoeft geen testament te maken. Je bent automatisch elkaars erfgenaam. Qua gemeenschap van goederen is het zo dat je zodra je een partnerschap aangaat eigendommen en schulden deelt. Heb je bijvoorbeeld schulden van die periode daar vooraf dan deel je die niet. Er is veel geregeld wanneer je kiest voor een geregistreerd partnerschap, daarmee creëer je rust voor jezelf wanneer er iets mis mocht gaan in de relatie.
Minder kosten en makkelijker scheiden
Wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat hou je niet meteen rekening met het feit dat je later wilt scheiden, maar het is een voordeel die je over de streep trekt om te kiezen voor een partnerschap. Wanneer je geen kinderen hebt is het makkelijker om te scheiden vergeleken met een huwelijk. Er hoeft geen rechtbank aan te pas te komen, je kunt het eenvoudig regelen bij de notaris of een advocaat. Zijn er wel kinderen dan
Overstappen naar een huwelijk kan altijd nog
Wanneer je nu nog niet aan trouwen toe bent is een geregistreerd partnerschap ideaal. Mocht je later toch willen trouwen dan kan je altijd het partnerschap omzetten naar een huwelijk. Je kan dit zelfs combineren met een ceremonie op locatie. Mocht je nu niet het geld hebben voor een bruiloft, maar in de toekomst wel, dan kan je dat grote feest alsnog geven.