Was het vroeger logisch dat je na een tijdje verkering een aanzoek deed of kreeg, nu is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Niet alleen is samenwonen zonder te trouwen helemaal ingeburgerd, ook zijn er diverse varianten om het zakelijke deel goed te regelen.
Toch dromen sommige vrouwen er al vanaf klein meisje van om sprookjesachtig in het huwelijksbootje te stappen met hun grote liefde. Aan de andere kant roepen veel stellen dat trouwen niet meer van deze tijd is. Dus waarom zou je trouwen? Hopelijk niet om de aandacht en het feest. Maar waarom dan wel?
Waarom trouwen wanneer je net zo goed een geregistreerd partnerschap kunt aangaan? De cijfers van het CBS tonen nog steeds aan dat het geregistreerd partnerschap blijft toenemen in populariteit ten opzichte van het huwelijk. Terecht? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend.
Amper verschillen
Door de tijd heen zijn het huwelijk en het geregistreerd partnerschap steeds meer op elkaar gaan lijken. Zo mogen partners elkaars achternaam dragen en hebben sinds 2014 ook geregistreerd partners beiden het ouderlijk gezag over hun kinderen. (Dit is anders bij gewoon samenwonen zonder of met samenlevingscontract. Dan heeft alleen de moeder het ouderlijk gezag over haar kind(eren).) En ook bij het aangaan van zowel een huwelijk als het geregistreerd partnerschap zijn bij beide getuigen nodig
Anders is het bij het bij het beëindigen van de relatie. Komt er bij een huwelijk altijd een rechter aan te pas; bij geregistreerd partners alleen wanneer zij op dat moment nog minderjarige kinderen hebben.
Wat zijn de redenen dat je ook in deze tijd kiest voor het geven van je ja-woord aan elkaar?
1. Verbondenheid
Er voor elkaar zijn in voor- en tegenspoed. Natuurlijk kan door ook zonder boterbriefje maar meeste stellen voelen zich na het trouwen meer met elkaar verbonden van ooit te voren.
2. Omdat hij of zij het wil…
Liefde gaat over concessies doen en iets voor elkaar over hebben. Misschien is het zo dat jouw partner super graag wil trouwen, maar het van jou niet zo nodig hoeft. Als je weet dat je je grote liefde er een plezier mee doet, tja dan maakt jou dat ook gelukkig.
3. Geloof
Wanneer jullie beiden, of één van jullie religieus is, is de kans groot dat het al dan niet verplicht gesteld wordt vanuit het geloof om te trouwen. Of je hier dan ook in meegaat, verschilt natuurlijk per persoon.
4. Verhuizen naar het buitenland
Ook als je plannen hebt om samen naar het buitenland te gaan, kan het verstandig zijn om voor trouwen te kiezen. Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend.
5. Een huwelijk verlengt de levensduur
Een opmerkelijk maar leuk detail. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een huwelijk de mens op lange termijn gelukkiger maakt. Je wordt niet per definitie gelukkig van het huwelijk op zichzelf, maar je blijft wel langer gelukkig. Ga dus voor stabiliteit en geluk en stap samen in het huwelijksbootje. Of dit ook voor geregistreerd partnerschap geldt, is dan weer niet onderzocht.
6. Rechten en financiële zekerheid
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van jullie huis of bij een koop op afbetaling. Daarnaast heb je ook een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar wat inhoudt dat je na het trouwen verplicht bent om elkaar in levensonderhoud te voorzien. Ook wordt je elkaars wettelijk erfgenaam als je getrouwd bent en geeft trouwen het recht op het zogenoemd nabestaandenpensioen. Een notaris kan meer uitleg geven over hoe je dit bij geregistreerd partnerschap kunt regelen.
7. Zekerheid
Nee zekerheid heb je nooit in het leven. Maar het romantisch idee dat jullie de toekomst ingaan met het idee dat je je partner ‘tot de dood jullie scheidt’ aan je zijde hebt, geeft veel mensen toch een beter gevoel. Voor veel stellen is het trouwen het ultieme bewijs dat jullie je aan elkaar geven.
8. Uit liefde
Natuurlijk blijft de belangrijkste reden om te trouwen de liefde. Jullie houden van elkaar en dat willen jullie bezegelen met het huwelijk. Iedereen mag het weten. Maar vooral wil je het uitspreken naar elkaar. Er voor elkaar zijn en de belofte dat je altijd voor elkaar zult zorgen en elkaar lief zult hebben. In voor en tegenspoed.