Met een geregistreerd partnerschap organiseer je de juridische en financiële basis onder je relatie. Een groot aantal zaken is dan direct automatisch goed geregeld. Maar je kunt ook eigen voorwaarden stellen.
Bij een geregistreerd partnerschap is automatisch het ouderlijk gezag geregeld. Als partners ben je beiden ouder en verantwoordelijk voor de (minderjarige) kinderen. Dat geldt voor de opvoeding en de kosten. Mocht de relatie eindigen dan blijft deze verplichting bestaan. Dan moet er een ouderschapsplan op worden gesteld over hoe de opvoeding en financiële verplichtingen worden ingevuld.
Ook ben je automatisch elkaars erfgenaam. Alle spullen die gezamenlijk bezit zijn, gaan over op de langstlevende. Kinderen en anderen kunnen daar geen aanspraak op maken.
Als je zaken anders wilt organiseren stel je gezamenlijk met de notaris partnerschapsvoorwaarden op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
-welke bezittingen zijn van jullie samen, welke blijven persoonlijk (erfenis, verzameling, spaargeld).
-wil je het koophuis op beider naam of juist niet? Doe je niets dan staat het huis op beider naam als je een geregistreerd partnerschap hebt.
-privé en zakelijk bezit kun je op papier nog meer van elkaar scheiden dan via de standaard voorwaarden al gebeurt, zodat bij het failliet gaan van een eigen bedrijf de schuldeisers niet het (privé)bezit van de partner kunnen opeisen.
-als je wenst dat alles gedeeld wordt en alle bezittingen van beiden zijn, dan moet dat worden vastgelegd omdat dat sinds 2018 niet meer automatisch zo is.
-een testament kan een welkome aanvulling zijn. Daarin staat aangegeven wie wat erft.
– Als je beiden man of beiden vrouw bent, is het gezag over de kinderen niet automatisch voor allebei geregeld. Laat je daar goed over informeren en stel eventueel eigen voorwaarden op.
– Kinderen uit een vorige relatie zijn de wettelijke erfgenamen van de biologische ouder. Opnieuw een relatie aangaan middels een geregistreerd partnerschap kan de omvang van de erfenis veranderen. Goede voorwaarden waarin staat welke bezittingen en schulden persoonlijk zijn en welke gemeenschappelijk, voorkomt onduidelijkheid bij de nieuwe partner en alle betrokken kinderen.
Wil je deze voorwaarden tussentijds wijzigen dan is het belangrijk daarvoor naar de notaris te gaan. Deze kan de wijzigingen in het contract doorvoeren. De kosten voor een standaard geregistreerd partnerschap zijn minimaal zo’n zevenhonderd euro. Wil je deze akte wijzigen dan komen daar kosten bij.