Je weet het zeker, jij en je geliefde gaan nooit meer uit elkaar en dat wil je vastleggen in een contract. Dat klinkt niet romantisch, maar een geregistreerd partnerschap is nou eenmaal niet sprookjesachtig. Toch is het een stevig fundament voor je relatie. Je weet waar je aan toe bent wanneer er kinderen komen, je uit elkaar gaat of als er iemand van jullie komt te overlijden. Niet allemaal leuke dingen, maar buitengewoon belangrijk.
Samen delen
Bezittingen en schulden die je tijdens een geregistreerd partnerschap krijgt zijn van jullie samen. Dat geldt niet voor erfenissen en schenkingen. Die zijn van degene die ze ontvangt. Overigens kan je dat wel anders regelen, maar dat moet je dan vastleggen bij de notaris. Dat leg je dan vast in partnerschapsvoorwaarden. Dan is alles van jullie samen. Sowieso ben je met een geregistreerd partnerschap voortaan ook fiscale partners.
Achternaam partner
Je mag de achternaam van je partner gebruiken wanneer je geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. Je kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
Automatisch ouderlijk gezag
Mochten er tijdens het partnerschap kinderen komen dan krijg je allebei automatisch ouderlijk gezag. Dat is zo sinds 2014. Dat betekent dat je bij een mogelijke scheiding een omgangsregeling moet regelen en kinderalimentatie moet betalen.
Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen gaat het erom of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet zo, dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en is zij alleen degene met het gezag. Een van de mannen kan het kind erkennen en met de toestemming van de moeder het ouder gezag krijgen.
Samen een huis kopen
Koop je samen een huis dan heb een officieel document nodig zoals een geregistreerd partnerschap om een hypotheek te krijgen. Koop je overigens een woning in het buitenland dan wordt een geregistreerd partnerschap niet altijd erkend.
Rechten en plichten
Je bent verplicht om in elkaars onderhoud te voorzien. Dat zijn dezelfde rechten en verplichtingen die echtgenoten in een huwelijk hebben. Dit houdt onder andere in dat partners elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd zijn. Ook de kosten van het huishouden moeten verdeeld worden. Voor grote uitgaven moet je elkaar toestemming geven.
Bij overlijden erf je van je partner
Je wilt er niet aan denken, maar mocht je partner komen te overlijden dan erf jij de spullen en het huis. Tenminste mocht er een koophuis zijn. De familie kan bij een geregistreerd partnerschap niet iets opeisen. Mocht je dit anders willen dan moet je dat in een testament vastleggen bij de notaris. Zijn er kinderen dan krijgen zij een vordering in geld die opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende. De langstlevende geregistreerd partner is door de wettelijke verdeling automatisch de enige eigenaar van alle bezittingen en schulden.
Gevolgen uit elkaar
Belangrijk verschil met het huwelijk is dat je niet bij de rechter langs hoeft te gaan als je uit elkaar gaat. Tenzij je minderjarige kinderen hebt of je bent het niet allebei eens over de ontbinding. Je hebt dus voor het uit elkaar gaan niet perse een rechter nodig, maar de bijstand van een notaris of advocaat is wel verplicht. Er moet namelijk een beëindigingsovereenkomst opgesteld worden.