Het is niet echt interessant om te zeggen dat je samen een geregistreerd partnerschap hebt of bent aangegaan. Het klinkt gewoonweg niet gezellig en al helemaal niet romantisch. Maar daar is het ook niet om te doen. Waar gaat het dan wel om?
We gaan er maar vanuit dat je met iemand samen wilt wonen omdat je van die persoon houdt. Je ziet het helemaal zitten om de rest van je leven met hem of haar door te brengen. Daarom ga je samenwonen. Je huurt samen een huis of besluit samen een huis te kopen. Je richt het mooi in, misschien komen er kinderen en je leeft je mooiste leven.
Er is echter altijd wel iemand in je nabijheid die begint over trouwen of op een andere manier samenleven. Dan worden bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap genoemd. In alle euforie en romantiek wil je daar eigenlijk niet aan denken. Logisch, want het is van een heel andere orde. Bij een geregistreerd partnerschap gaat het om juridische en financiële zaken. Daar had je nu net geen zin in.
Wat ga je samen delen?
Toch is het belangrijk. Dat weet je uiteindelijk zelf ook wel. Het is dan ook zinvol om even een moment te reserveren en er samen met je partner voor te gaan zitten. Wat ga je nu uiteindelijk samen delen? Een huis, bankrekeningen, heel veel meubilair en andere spullen, kinderen misschien? Kortom; je hele hebben en houwen is in beeld. Hoe pak je dat aan?
Je maakt afspraken over wie wat betaalt. De hypotheek of de huur, de auto, de verzekeringen, de boodschappen, de kosten voor de kinderen en ga zo maar door. Dat klinkt misschien ver gezocht, maar het maakt wel veel duidelijk. Daarnaast bepaal je wat er gebeurt mocht de relatie toch stranden. Niet leuk om over te hebben, maar de realiteit laat zien dat dat nogal eens gebeurt. Dan kun je maar op voorhand goede afspraken hebben gemaakt. Scheelt veel sores. Dus spreek af hoe de verdeling van spullen plaatsvindt, of er sprake is van partneralimentatie en ga zo maar door. Hier lees je er meer over.
Geregistreerd partnerschap op maat
Hoe je dat regelt is niet moeilijk. Een notaris kan je er alles over vertellen en zal ervoor zorgen dat je niets over het hoofd ziet. In een standaard geregistreerd partnerschap zijn de meeste juridische en financiële zaken al geregeld. Wil je toevoegingen of dingen anders registreren dan is soms een testament nodig of je verandert een deel van de afspraken in het geregistreerd partnerschap. Bijvoorbeeld als er sprake is van een eigen onderneming of kinderen uit een eerder huwelijk. Dat kunnen allemaal aspecten zijn waarom je het contract ‘op maat’ wilt laten uitvoeren.
Nee, een geregistreerd partnerschap klinkt niet romantisch en dat is het ook niet. Over het algemeen heeft het ondertekenen van een contract op zich niets met romantiek te maken. Maar de basis blijft natuurlijk wel de liefde. Zonder liefde was dat hele contract er niet. Dus als je je handtekening hebt gezet, is er alle reden om de liefde te vieren. En dat is dan weer wel heel erg romantisch.