Ineens voel je dat de relatie serieus wordt. Je praat niet alleen over samen op vakantie gaan, maar ook samenwonen. Misschien wel samen een huis kopen. Dit is het moment om ook na te denken over de manier waarop je het samenleven wilt registreren. Mogelijk met een geregistreerd partnerschap.
Een relatie start in de meeste gevallen met een flinke verliefdheid. Soms na jaren vriendschap, soms is het liefde op het eerste gezicht. Hoe het ook zij, dit kan niet stuk. Dat is wat je denkt, voelt en uitstraalt. En na een tijdje wordt het zelfs zo serieus dat je niet meer bij elkaar weg wilt en liefst zo snel mogelijk wilt samenwonen.
Niet trouwen, wel een contract
Op dat moment weten de meeste koppels dat er ‘iets geregeld’ moet worden. Er moet gewoonweg iets gebeuren om de liefde een praktische basis te geven. Omdat de meeste stellen niet direct aan trouwen denken of willen denken, komen in dit geval -als je beiden zover bent- wel een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap in beeld.
Het is goed je in beide contracten te verdiepen zodat je een bewuste keuze kunt maken. Ga je voor een wat meer vrijblijvend contract zoals een samenlevingscontract? Je kunt zo’n contract zelfs zonder notaris op papier zetten. Je ondertekent het beiden, legt het een in een la en je hebt een samenlevingscontract. In de meeste gevallen, zeker als je samen een huis wilt kopen, is het verstandiger om zo’n contract bij een notaris op te stellen. Ofwel een standaardcontract of een contract op maat.
Een geregistreerd partnerschap kun je eigenlijk beschouwen als trouwen zonder ja-woord. Voor de rest zijn er dezelfde regels aan verbonden, met één uitzondering. Mocht je namelijk ooit uit elkaar gaan en zijn er geen minderjarige kinderen bij betrokken dan hoef je niet naar de rechter. Een notaris of advocaat kan er dan voor zorgen dat de relatie juridisch ontbonden wordt.
Beiden het ouderlijk gezag bij geregistreerd partnerschap
Voor welk contract je ook maar kiest. Neem alles samen goed door. Hoe ga je om met de financiën? Wie betaalt wat, neem je gezamenlijke rekeningen of aparte bankrekeningen? Denk aan het erven van gezamenlijke spullen als een van beiden komt te overlijden. Denk aan de (financiële) zorg voor kinderen. Nu we het toch over kinderen hebben, het is een plus dat bij een geregistreerd partnerschap je beiden automatisch het ouderlijk gezag hebt. Dat was tot 2014 niet zo. Een vader hoeft tegenwoordig dus niet een kind te erkennen en ook nog eens het ouderlijk gezag aan te vragen.
Heb je dit allemaal overwogen dan kun je bij de notaris een geregistreerd partnerschap opstellen en heb je een stevige juridische en financiële basis gelegd onder je relatie. De zaken zijn goed geregeld. Een huis kopen is wat betreft een geregistreerd partnerschap niet moeilijk en je weet beiden waar je aan toe bent.