Als je denkt dat je kind een foute keuze maakt

Samenwonen doe je zo

Misschien was je direct bezorgd op het moment dat ze geboren werden. Maar jij ging ze zo opvoeden dat alles perfect zou zijn. Sommige dingen zouden jou en je partner natuurlijk nooit overkomen. Een aantal jaren later weet je beter. De keren dat ze vielen en weer opstonden deden jou misschien wel meer pijn dat je kind. Maar dan komen ze thuis met een vriend of vriendin waarbij jouw haren recht overeind gaan staan. Uniek… zeker niet.  

Je zou je raar opkijken als je weet hoeveel mensen dit denken waarbij er dan toch iets mis gaat. En dat geldt ook in relaties. Je kind is tot over zijn horen verliefd en wil jouw versie van het verhaal niet weten. Je ziet het totaal verkeerd. Wat doe je dan? Er zijn een paar opties. Er tegenin blijven gaan met als mogelijk gevolg dat ze niet meer thuiskomen, het goedkeuren terwijl je met buikpijn toekijkt of een goed gesprek aan gaan. Dat laatste is een stuk makkelijker als je weet dat jij al een aantal zaken zo geregeld hebt, dat het vermogen en dus de toekomst van je kind sowieso beschermt is. 

Via de wet

Om de inwoners van Nederland is diverse situaties te beschermen, is er in 2018 een wijziging geweest in de wet. Deze wijziging zorgt ervoor dat iedereen die getrouwd is na 1 januari 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen trouwt en niet meer in volledige gemeenschap van goederen. Door deze verandering wordt dus ook jouw kroost voor een deel beschermt. 

Toch is het goed om verder te kijken. Want vermogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt wel van samen. Bezittingen of schulden van vóór het huwelijk blijven privé-eigendom en vallen niet in de gezamenlijke boedel. Heeft de partner van je kind dus schulden, dan kan dit in principe niet op jouw zoon of dochter verhaald worden. Maar is de schuld tijdens het huwelijk opgebouwd, is dit anders. 

Hebben jij of je (ex)partner vermogen dan is er nog meer goed nieuws. Ook schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit, of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen. Dit betekent dus dat bedragen die je aan je kinderen schenkt, nooit in handen van de partner kunnen komen. Uiteraard is er wel het vruchtgebruik en kunnen ze, zo lang het goed gaat, meegenieten. Maar dreigt het huwelijk mis te lopen dan kunnen ze op dat deel geen aanspraak maken.  

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Wat niet verandert is, is dat beide partners volgens de nieuwe wet nog steeds aansprakelijk zijn voor schulden die ontstaan tijdens het huwelijk, ook als een van de partners niets van deze schulden afweet. Het is dus verstandig om te zorgen dat je zoon of dochter goed voorgelicht is. Dit kun je zelf doen maar een advies bij een notaris regelen is natuurlijk ook een optie. 

Niet alleen bij trouwen is het belangrijk dat er goede afspraken gemaakt en vastgelegd worden en dat er een lijst is van welke bezittingen van wie zijn, ook bij het kiezen van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap is het verstandig om vooraf je notaris te vragen naar de voor en nadelen. En geef dan direct de tip om ook te informeren naar wat ze op willen nemen voor als de situatie komt dat het samenlevingscontract ontbinden nodig is.

Ook als je hoort dat één van de twee een bedrijf wil starten, is het zaak aan de bel te trekken. Een onderneming is namelijk gemeenschappelijk als deze tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap start.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.