De 7 stappen naar een ‘wij gaan niet trouwen feest’

De 7 stappen naar een ‘wij gaan niet trouwen feest’

Een knalfeest zonder een ja-woord? Dat kan. Dat kan zelfs heel goed. De liefde is op meerdere manieren te bezegelen dat met een ring en een trouwakte. Met een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld. Regel het bij de notaris, prik een datum voor een feest en ga los.

In 2017 jaar sloten 37 op de duizend vrouwen tussen de 25 en 30 jaar een huwelijk. Twintig jaar eerder (1997) waren dat er nog 83. De daling van het aantal huwelijken wordt voor een groot deel gecompenseerd door geregistreerde partnerschappen.

Een feestje zien ze wél zitten

Trouwen lijkt dan ook ‘uit’ en op een andere manier de liefde bezegelen lijkt ‘in’. Vraag het koppels die samen gaan wonen naar de reden en niet ongebruikelijk is het antwoord dat ze een openingsdans absoluut niet zien zitten en zo’n witte grote jurk al helemaal niet. Ringen dragen ze nooit. Trouwen hoeft van beiden gewoon niet. Maar een feestje daarentegen, dat zien ze wel zitten.

Zo’n love feestje houd je bijvoorbeeld als je een samenlevingscontract afsluit of een geregistreerd partnerschap aangaat. In beide gevallen is een officieel ja-woord niet nodig. Het officiële gedeelte regel je gewoon onderling op een willekeurige door de weekse dag.

Standaardcontract of partnerschap onder voorwaarden

Dat doe je bij de notaris die jullie een standaardcontract laat ondertekenen, waar je natuurlijk ook van kunt afwijken door er eigen voorwaarden aan toe te voegen. Over de verdeling van de huishoudelijke kosten, persoonlijk bezit, de zorg voor kinderen, een erfenis mocht er een van beiden te komen overlijden of afspraken voor als de relatie onverhoopt eindigt.

Ervan uit gaande dat je zo lang mogelijk samenblijft en je leven lang de liefde viert, hier de stappen op een rij ter inspiratie voor een ‘wij-gaan-niet-trouwen-feest’.

Stap 1
Regel samen de belangrijke zaken met een contract naar wens bij een notaris.

Stap 2
Stuur vrienden en familie een save-the-date kaart via de post, mail of app.

Stap 3
Kies een locatie. Die moet je eventueel wel reserveren, tenzij het in jullie eigen achtertuin is.

Stap 4
Stel voorwaarden op als je dat wilt (we komen allemaal in roze, trek aan waar je zin in hebt of ga op sjiek)

Stap 5
Bedenk ook je eigen voorwaarden. Wat ga je elkáar beloven? En doe je dat via een ceremonie?

Stap 6
Regel een fotograaf als je dat wenst.

Stap 7
Sla aan het organiseren van het feest zelf of kies voor laissez-faire. Dan komt het zoals het komt en heb je het meest ontspannen love-feest wat je je maar bedenken kunt.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.