In 3 stappen naar een gelukkige relatie of 5 tips voor een happy couple. Als het zo zou werken, dat zou dat heerlijk zijn. Kom maar op met die adviezen. Helaas werkt het in het dagelijkse leven niet zo. Toch kun je een aantal zaken zelf regelen zodat de basis onder je relatie een stuk steviger wordt. Met een geregistreerd partnerschap.
Het klinkt zakelijk en saai, maar de invloed van het maken van goede afspraken kan je aangenaam verrassen. Dat je elkaar lief en leuk vindt, is wel duidelijk. Daarom wil je juist samen verder door het leven. Hoe je dat doet, is helemaal aan jullie, maar er is een aantal aspecten aan het samenwonen die je maar beter goed kunt organiseren zodat de boel op rolletjes blijft lopen.
Hoe verdeel je samen de kosten?
Denk bijvoorbeeld eens aan de verdeling van de kosten. Wie betaalt de boodschappen, de verzekeringen, de huur of de hypotheek, de kosten voor de auto, de vakanties en ga zo maar door. Dat lijkt misschien een beetje onbenullig, maar kan veel ‘gedoe’ voorkomen. Als je hier duidelijke afspraken over maakt met een geregistreerd partnerschap, hoef je er nooit over te discussiëren.
Ontbinden van de relatie kan zonder rechter
Dan het minst leuke: hoe regel je samen de zaken als het leven toch anders loopt en je besluit met de relatie te stoppen. Nee, natuurlijk wil je daar eigenlijk niet aan denken, maar iedereen weet dat het regelmatig gebeurt. Dat kan zonder ruzie en gesteggel over bezit en verantwoordelijkheden, mits je dit van tevoren vastlegt. Met een geregistreerd partnerschap is dat goed geregeld. En je hoeft er niet eens voor naar de rechter, wat bij het ontbinden van een huwelijk wel het geval is. Als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, komt er echter wel een rechter aan te pas.
Goed geregeld voor nabestaande
Nog zo’n vervelend punt: wat gebeurt er met de gezamenlijke bezittingen als een van beiden komt te overlijden. Met een geregistreerd partnerschap blijven die bezittingen in het bezit van de langstlevende. Regel je niets dan zou de familie spullen en bezittingen kunnen opeisen. Ook een deel van een eigen woning. Dan kun je voor nare zaken komen te staan. Met een geregistreerd partnerschap kun je al deze sores voorkomen.
Samen het ouderlijk gezag
Wat vooral fijn is, is dat bij de komst van kinderen met een geregistreerd partnerschap beide ouders meteen het ouderlijk gezag hebben. Dat klinkt logisch, maar als je niets regelt heb je dat zomaar niet. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag en moet de vader het kind nog erkennen en het ouderschap aanvragen. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat dus allemaal niet en is het direct goed geregeld.
Juridisch en financieel is het geregeld
Met andere woorden; een geregistreerd partnerschap heeft veel voordelen. Je hoeft niet meteen te trouwen, maar veel zaken staan gelijk aan een huwelijk, zonder dat je elkaar officieel het jawoord hoeft te geven. Samen met een notaris is een geregistreerd partnerschap snel geregeld en kun je op juridisch en financieel gebied ontspannen aan een leven samen beginnen. Op zich is dat een geruststellende gedachte en toch echt wel een basis voor een gelukkige relatie.