Die wil ik

Opeens gebeurt het, sta je in de supermarkt met je karretje voor het schap van de wasmiddelen en daar staat zij…. Van schrik weet je niet meer wat je wilde pakken, je zoekt op je telefoon naar je boodschappenlijstje en je zegt iets totaal zinloos. Dan lach je allebei je onhandigheid weg en schakelt onbeholpen over naar een gesprek over de anderhalve meter maatschappij van tegenwoordig. Ondertussen tekent het dilemma zich af, hoe houd je de aandacht van de ander vast terwijl je je suf piekert hoe je een afspraakje kunt versieren in deze tijd van het  Coronavirus. 

Marjolein weet het nog goed, die eerste toevallige ontmoeting met Britt. De klik bleek van twee kanten te komen en bij de auto’s hebben ze voorzichtig telefoonnummers uitgewisseld. Na twee weken van Whatsapp-contact hebben ze besloten elkaar te ontmoeten op het rustige strand van Hargen aan Zee. Eerst op anderhalve meter afstand maar geleidelijk zijn ze steeds dichter naar elkaar toe gekomen en samen op de roze wolk gaan zitten. Britt heeft een zoon en heeft co-ouderschap met haar ex. Zij is nog niet zo lang geleden voor haar geaardheid uitgekomen, Marjolein weet al langer dat zij echt op vrouwen valt. Het voelt heel comfortabel tussen de twee en ze maken plannen om samen te gaan wonen. Ze beseffen dat liefde alleen niet genoeg is, er moeten ook afspraken worden gemaakt en vastgelegd, dus ze zetten de voor- en nadelen van het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap op een rijtje. Britt en Marjolein zijn blij dat het geregistreerd partnerschap ook voor stellen van gelijke sekse mogelijk is. Daarin is bijna alles net zo geregeld als bij een huwelijk. Dan te bedenken dat homoseksuele stellen tot 1998 waren aangewezen op het samenlevingscontract.

Samenwonen kost geld

Trouwen is nog altijd de duurste optie, maar ook aan het samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap zijn kosten verbonden. En het feestje… ook daarvoor hoef je niet perse te trouwen, je kunt jullie samengaan zo feestelijk maken als je zelf wilt. 

De kosten voor een samenlevingscontract liggen tussen de 150 en 750 euro en zijn afhankelijk van de notaris die het voor je opstelt. Verder is er een verschil tussen een basiscontract en een uitgebreider exemplaar. Ook een zelf opgesteld contract is – mits door beide partners ondertekend – rechtsgeldig, maar kijk goed of alle belangrijke aspecten erin zijn opgenomen. Het mag niet zo zijn dat bij overlijden van je partner de erfenis naar diens familie gaat en jij berooid achterblijft…  

De kosten voor geregistreerd partnerschap liggen wat hoger, tussen de € 500 en € 1.700. Hierbij zijn de kosten voor de ambtenaar van de burgerlijke stand en twee bezoeken aan de notaris ingecalculeerd.

Voor beide vormen is het aan te raden om van te voren goed uit te zoeken welke constructie het beste bij je past en waar alle belangrijke zaken op maat in geregeld kunnen worden.

Als het tegen zit

Als het toch fout gaat is het goed om te weten dat een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden mogelijk is. Dit kost tussen € 249 en € 549, afhankelijk van hoeveel je zelf regelt en wat je laat doen door professionals.

Britt en Marjolein willen dat het liefste wegwuiven, maar gaan hun zaken zeker goed regelen.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.