Er was eens … online

Er zijn nog altijd heel veel mensen die elkaar leren kennen op school, in de buurt, via vrienden, de sportclub of tijdens een avondje uit of vakantie. De laatste jaren rijzen de datingsites de pan uit en weet je niet wat je kiezen moet als je op zoek bent naar een partner voor een duurzame relatie of voor de fun. Eenmaal op de website van je keuze is het veilig om op je gemak rond te neuzen, af en toe eens iets te liken of je foto’s beschikbaar te stellen aan iemand die je best eens beter zou willen leren kennen. De statistieken zeggen dat van de stellen die in de afgelopen vijf jaar zijn gaan samenwonen, ruim 13% elkaar online heeft gevonden. De datingsites worden vooral bezocht door ouderen en mensen die na hun scheiding voorzichtig een nieuw levenspad betreden. Maar ook onder jongeren is online dating populair. Zo waren er twee vriendinnen die voor de grap op zoek gingen naar een date voor hun vrijgezelle tante en beiden al snel hun eigen levenspartner tegenkwamen. Het kan verkeren… De tante heeft inmiddels zelf ook doorgezet en geniet nu van huisje, boompje en beestje.

Next step

Verliefd worden is één ding, de vervolgstap kent ook serieuzere kanten. Niet het eerste wat in je opkomt, maar zodra je wilt gaan samenwonen is de tijd rijp om ook de zakelijke aspecten in ogenschouw te nemen. Vooral in deze tijd van tweeverdieners, luxe woonwensen en vaak met kinderen uit vorige relaties is het verstandig om afspraken te maken en vast te leggen, zodat de lusten en lasten evenredig worden verdeeld en alles voor de partners en eventuele kinderen goed geregeld is. Een goede basis onder je relatie, om teleurstellingen – ook voor later – te voorkomen.  

Vormen van samen

Trouwen is nog altijd de duurste optie, maar toch voor velen nog altijd de meest romantische. Plannen maken voor de mooiste dag van je leven, met de jurk en het pak van je dromen, de koets met paarden en een idyllische trouwlocatie. Een hele dag samen het stralend middelpunt zijn, daar heeft iedereen stiekem wel eens van gedroomd. 

Ook aan het samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap zijn kosten verbonden, hoewel dat laatste vaak wordt voltrokken aan het begin van de week, om de kosten te drukken. 

De kosten voor een samenlevingscontract liggen tussen de 150 en 750 euro en hangen af van de notaris en van de uitgebreidheid van het contract. Je kunt ook zelf een contract opstellen en dat is – mits door beide partners ondertekend – ook rechtsgeldig, maar de valkuil is dat je belangrijke aspecten over het hoofd ziet.

De kosten voor geregistreerd partnerschap zijn wat hoger, tussen de € 500 en € 1.700, maar met de registratie is alles bijna hetzelfde als bij een huwelijk, maar dan zonder boterbriefje. Welke keuze je ook maakt, verdiep je in de mogelijkheden en ga welbewust voor de optie die het beste bij je past en waar in alles op maat in is geregeld.

Mislukt?

Het klinkt ver van je bed wanneer je een relatie begint, maar er kan een reden zijn om de relatie te beëindigen, weet dan dat een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden mogelijk is. Dit kost tussen € 249 en € 549 en is afhankelijk van hoeveel je zelf doet en wat je wilt uitbesteden aan de notaris. Niet het beoogde scenario, maar goed om te weten dat je ontzorgd bent, ook als het misgaat.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.