Of je nu net gaat samenwonen of je weer opnieuw in een relatie stapt, er veranderd nog al wat. Ook financieel. Niet voor iedereen het makkelijkste onderwerp om over te praten. Dat blijkt wel uit het feit dat geld een van de grootste oorzaken is van relatieproblemen. Te veel, te weinig of een onevenwichtige verdeling. Allemaal oorzaken van stress binnen je relatie. Met deze tips voorkom je nare ruzies over geld en hou je oog voor elkaar.
Beloof je elkaar ook een ja in voor- en tegenspoed bij samenwonen? Natuurlijk zeg je dan ja, maar hoe is dat dan officieel geregeld? En wat gebeurt er als het niet goed gaat met de geldstroom van een van beiden. Waar ben je verantwoordelijk voor elkaar en waar stopt het? Een deel spreek je zelf samen af en een deel hangt af van de keuze van jullie samenlevingsvorm.
Samenwonen of geregistreerd partnerschap?
Welke samenlevingsvorm je kiest, is niet een kwestie van een kant en klaar antwoord. Daarnaast is er ook nog de vraag wat de kosten geregistreerd partnerschap of de samenlevingscontract kosten zijn. Moeten jullie misschien aanvullend nog testamenten maken en wat gebeurt er bij het moment van een geregistreerd partnerschap ontbinden? Allemaal zaken waarmee een notaris je snel verder kan helpen. Bedenk wel al vooraf al waar voor jou de grens ligt en wat je prettig vindt in het delen van de lasten. Zo kan de notaris je een goed inzicht geven wat bij jullie past.
Samen de vaste lasten betalen
Als je weet wat de inkomsten en uitgaven zijn in de nieuwe situatie, ben je al heel ver. Maak daarom samen een overzicht van jullie inkomsten en uitgaven. Zo kun je eenvoudig het totaal van jullie vaste lasten berekenen en krijg je al een inkijkje in jullie nieuwe financiële situatie. Kijk daarbij ok naar wat nog nodig in de nieuwe situatie. Bespreek ook samen als een uitgave voor jou zinloos lijkt want voor de ander kan dit belangrijk zijn.
Een van de opties is om voor jullie gezamenlijke vaste lasten een gezamenlijk rekening te openen waarop je iedere maand een afgesproken bedrag op stort. Je kunt daarbij kiezen voor een 50/50 verdeling maar er zijn natuurlijk ook andere opties zoals naar rato van inkomen of een manier waarbij je beide evenveel overhoudt voor je zelf. Wat je kiest is aan jullie.
Appeltje voor de dorst
Wat als de wasmachine of een andere apparaat ineens stuk is? Hebben jullie spaargeld, dan bespaart dat veel zorgen en irritatie. Zorg daarom altijd voor een reserve en spaar samen tot een afgesproken bedrag. Wil je het echt goed op orde hebben, dan is goede leidraad voor zo’n reservepotje het bedrag dat je nodig zou hebben om minimaal 6 maanden te overleven zonder inkomsten.
Nog een leuk potje is het ‘samen-er-op-uit-potje. Eerlijk is eerlijk, het is goed voor je relatie om eens een weekendje weg te gaan, samen te gaan uiteten of naar de bioscoop. Maar daar moet dan natuurlijk wel geld voor zijn. Het openen van een zo’n extra rekening voor dit soort doelen, is een fijn idee. Door op een paar momenten in de maand automatisch kleine bedragen te sparen in dit potje, merk je niet dat er wat van de (gezamenlijke) rekening af gaat en heb je geld voor leuke dingen.