Geregistreerd partnerschap na eerder huwelijk 

Wie durft er na een gestrand huwelijk een nieuwe relatie aan? Wie zet de stap om weer een contract aan te gaan, zoals een geregistreerd partnerschap? Steeds meer mensen krijgen hiermee te maken. 

Het is bekend dat veel huwelijken stranden. In 2021 liepen bijna 26000 huwelijken stuk. In datzelfde jaar gingen 2686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Zelfs in de vijftigplus doelgroep besluiten veel echtparen alsnog ieder voor zich verder door het leven te gaan. Samen oud worden is dus niet meer zo vanzelfsprekend. 

En oud worden we. Steeds ouder eigenlijk. Mensen leven gezonder en de condities zijn verbeterd. Dat betekent dat we op ons vijftigste nog lang niet oud zijn. Sterker nog; voor veel mensen breekt er dan een nieuwe fase aan. Een fase waarin ze nog heel veel leuke dingen willen gaan doen. Veel vijftigers maken op dat moment de balans op en regelmatig besluiten koppels die al jaren met elkaar samenzijn alsnog uit elkaar te gaan. 

Trouwen is een no go, maar wat dan wel?

Dat is in de meeste gevallen verdrietig, maar het zorgt er ook voor dat er op hogere leeftijd weer veel nieuwe relaties ontstaan. Het zijn bijvoorbeeld heel wat vijftigers en zestigers die weer een nieuwe partner treffen. Voor veel van deze partners is trouwen echter een no go. Dat zien ze niet meer zitten, maar als de relatie goed is neigen ze toch ook wel weer gauw naar samenwonen. In dat geval is een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap helemaal zo gek niet. 

Toch blijkt die drempel voor veel oudere koppels best hoog. De eerdere ervaringen met een scheiding doet ze huiveren om nog een keer iets serieus op te pakken. De meeste mensen kennen het klappen van de zweep, weten hoe het na een tijd kan zijn, dat niets een garantie geeft en dat het heel wat emotionele sores geeft als het toch niet lekker blijkt te lopen. 

Toch de stap zetten naar een geregistreerd partnerschap

Gelukkig gaat het in veel gevallen ook heel goed. Juíst omdat mensen het klappen van de zweep kennen. Ze hechten niet meer zo veel waarde aan ditjes en datjes. Ze accepteren elkaar makkelijker. Juist omdat de levenservaring en eerdere ervaringen in de liefde hen hebben laten zien wat het belangrijkste is. Als dat wat belangrijk is wel goed zit, de liefde dus, durven ze uiteindelijk toch de stap weer te zetten om samen te gaan wonen. 

Een geregistreerd partnerschap is dan een prima contract. Het zorgt ervoor dat de juridische en financiële zaken goed geregeld zijn. Er kan gekozen worden voor een standaardcontract, maar ook voor een contract op maat. Praat hier samen met een notaris over. Doordat beiden een verleden hebben en er bijvoorbeeld ex-partners en kinderen uit een eerder huwelijk bij betrokken zijn, vraagt dat veelal om aanpassingen in het contract. Denk aan erfrecht en pensioenrechten. Laat je daar goed over informeren. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.