Trouwen hoeft niet zo, en een samenlevingscontract voelt voor jou als niet stevig genoeg. Dan kom je uit bij een geregistreerd partnerschap. Waarom is dat de beste optie?
Je hebt het goed met elkaar, en kunt je niet voorstellen dat er ooit een kink in de kabel komt. Gelukkig maar. Dat betekent dat het met de relatie wel goed zit. Toch valt er nog heel wat juridisch te organiseren. Waarom?
Omdat je in sommige gevallen een officieel document nodig hebt én je daarmee een veilige basis creëert. Zo’n document heb je bijvoorbeeld nodig bij het kopen van een huis. Omdat je met de juiste afspraken op papier rust creëert, is er dus ook die solide en veilige basis om op verder te bouwen.
Samen zijn is samen delen
Waar die veilige basis uit bestaat? Uit het samen bezitten van alles wat je tijdens het partnerschap aanschaft en aangaat. Dat geldt voor spullen, financiële verplichtingen en ook schulden. Alles behoort beiden toe. Alleen erfenissen en schenkingen zijn voor degene op wiens naam dat staat. Dat kun je ook prima samen delen, maar dan moet je dat apart laten vastleggen. In partnerschapsvoorwaarden. Daarvoor moet je wel naar de notaris.
Ouderlijk gezag heb je allebei
Als er kinderen komen, is het belangrijk dat je die veilige basis kunt bieden. Ook juridisch en financieel. Bij een geregistreerd partnerschap heb je beiden automatisch het ouderlijk gezag. Betekent ook dat je bij een eventuele scheiding verplichtingen hebt als een juiste omgangsregeling en kinderalimentatie organiseren.
Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het ouderlijk gezag afhankelijk van de situatie, onder andere gaat het om de vraag of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet het geval dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en heeft alleen zij het gezag. Een van de mannen kan het kind dan erkennen en moet toestemming van de moeder het ouderlijke gezag aanvragen.
Geen hypotheek zonder geregistreerd partnerschap
Je gaat echt iets aan als je gaat samenwonen een zeker als je en samen een huis koopt. Dan moet je dat ook wel serieus nemen en je verplicht elkaar met een contract om ook echt voor elkaar te zorgen. Om in elkaars onderhoud te voorzien. Bij het kopen van een huis is het trouwens sowieso belangrijk om juridisch een contract te hebben. De hypotheekverstrekker zal hiernaar vragen.
Je bent ook direct elkaars wettelijke erfgenaam in dit geval. Dus het huis blijft van de langstlevende bij overlijden van een van de partners. Dat is een veilig en geruststellend gevoel. Het zorgt ervoor dat niet direct iemand het huis moet verlaten.
Geregistreerd partnerschap afsluiten?
Willen jullie een geregistreerd partnerschap afsluiten en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.
Meer weten over een geregistreerd partnerschap?
Willen jullie graag meer weten over het afsluiten van een geregistreerd partnerschap? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.