Je bent niet iemand die direct wil trouwen, maar er moet wel iets op papier. Een samenlevingscontract voelt niet stevig genoeg en dus kies je voor een geregistreerd partnerschap. Pas dan ben je er zeker van dat belangrijke zaken goed geregeld worden, word je gezegd. Maar wat houdt dat nou precies in?
Eerlijk delen, duurt het langst
Alle bezittingen en ook schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan zijn, zijn van samen. Dat voelt wel zo eerlijk. Erfenissen en schenkingen zijn van degene die ze ontvangt. Evenals persoonlijke spullen die je inbrengt. Je kunt dat anders regelen, maar dan moet je dat vast laten leggen (zie voorwaarden).
Duidelijk wat van wie is
Je kunt samen overeenkomen welke bezittingen en schulden van samen zijn en welke persoonlijk. Dat leg je vast in zogenoemde partnerschapsvoorwaarden. Je kunt ook gewoon alles samen delen, maar ook dat moet je vast laten leggen. Om dit te organiseren moet je een bezoek brengen aan de notaris.
Je hebt allebei het gezag over kinderen
Je hebt beiden automatisch het ouderlijk gezag over eventuele kinderen. Dat is overigens pas sinds 2014 zo. Daarvoor had alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. Dit is inmiddels gelijk als wanneer je zou trouwen. Wel zo fijn dat dit nu ook in een geregistreerd partnerschap is geregeld.
Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie, onder andere gaat het om de vraag of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet het geval dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en heeft alleen zij het gezag. Een van de mannen kan het kind dan erkennen en moet toestemming van de moeder het ouderlijke gezag aanvragen.
Je kunt het niet in je eentje regelen
Het is gelijk als bij trouwen dat je bij een partnerschap de achternaam van je partner aan kunt nemen. En heb je samen een huis gekocht en zie je een nog leukere, dan kun je dat niet in je eentje regelen. Om het huidige huis waar jullie samen wonen te verkopen heb je toestemming van je partner nodig.
Daarnaast ben je verplicht in elkaars onderhoud te voorzien. Dat klinkt gewichtig, maar dat is een belangrijk gegeven. Je laat elkaar niet in de kou staan. Zorgt voor elkaar, zowel in liefde als financieel en juridisch. Zo heb je beiden altijd een backup. Wel zo veilig.
Je erft van je partner
Als een van beiden overlijdt erft de ander de spullen en het huis bijvoorbeeld. Je bent elkaars wettelijke erfgenaam. Het is dus niet zo dat de familie iets kan opeisen. Dat kan allemaal nog anders, maar dan met je dat apart in een testament laten vastleggen bij een notaris.
Zijn er kinderen dan zijn zij overigens niet onterft. De kinderen krijgen een vordering in geld die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende. De langstlevende geregistreerd partner is door de wettelijke verdeling automatisch enig eigenaar van alle bezittingen en schulden.
Jammer, maar het kan in ieder geval zonder rechter
Je moet voor het registeren van je partnerschap naar de gemeente en ook bij het ondertekenen zijn er getuigen nodig. Als je ooit uit elkaar besluit te gaan kan dat buiten de rechter om, via een notaris of een advocaat. Je moet wel naar de rechter als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Of als je zelf de scheiding niet geregeld krijgt. Het pensioen wordt verevend.
Als je buitenlandse bezittingen hebt
Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland overigens niet altijd erkend. Mocht je bijvoorbeeld een huis in het buitenland hebben, dan heeft dat consequenties voor wie eigenaar is en wie niet.