Geregistreerd partnerschap: wat regelen?

Het geregistreerd partnerschap is in trek. Steeds meer koppels verkiezen het boven het huwelijk blijkt uit cijfers van het CBS. Maar hoe regel je een geregistreerd partnerschap? Hoe ziet de procedure eruit? Dat leggen we in deze blog uit. 

Zie je trouwen niet zitten, maar wil je graag de relatie met je partner formeel vastleggen? Kies dan voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Bij een geregistreerd partnerschap ben je elkaars wettelijke erfgenaam en hebt een zorgplicht. Krijg je samen kinderen dan deel je het ouderlijk gezag met elkaar.

 Het aangaan van een geregistreerd partnerschap gaat als volgt: 

Melden bij de gemeente 

De term ondertrouw komt je vast bekend voor. Zo ouderwets als vroeger is het niet, maar voordat je een geregistreerd partnerschap aan kan gaan moet je een periode in ondertrouw. Uiterlijk twee weken voor de geplande datum maak je samen met je partner melding bij de gemeente van je voornemen om geregistreerde partners te worden. Je doet dat bij de gemeente waar je je wilt laten registreren. Je vult hiervoor een formulier in met informatie over jullie en de getuigen. 

Omdat het aanvragen van een geregistreerd partnerschap populair is moet je er rekening mee houden dat er een wachttijd is. Vraag het daarom tijdig aan en wacht niet tot het allerlaatste moment. Melen kan op zijn vroegst een jaar voor de gewenste datum en zoals gezegd minimaal twee weken ervoor. De kosten voor een geregistreerd partnerschap verschillen per gemeente en zijn meestal hetzelfde als de kosten voor een huwelijk. Wil je en gratis geregistreerd partnerschap dan is er een lange wachtlijst, reken minimaal op een half jaar. 

Officiële akte opmaken 

Voldoe je aan alle voorwaarden voor het geregistreerd partnerschap? De ambtenaar van de burgerlijke stand bepaalt of alles klopt. Je moet bijvoorbeeld allebei ouder zijn dan achttien jaar en je hebt minimaal tot maximaal vier getuigen nodig. Voldoe je aan de voorwaarden dan maakt de ambtenaar een officiële akte van de aangifte op. 

Plechtigheid 

Twee weken na het afgeven van die akte mag je officieel het partnerschap aangaan. Evenals bij een huwelijk ga je samen met je liefdespartner, de getuigen en eventueel familie en vrienden naar het gemeentehuis om het geregistreerd partnerschap af te sluiten. Je mag de plechtigheid ook op een andere locatie plaats laten vinden. In de meeste gemeentes kan dat. Je maakt de verbintenis officieel door een verklaring af te leggen tegenover de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wanneer je trouwt is dat met het ja-woord, maar dat hoeft niet bij een geregistreerd partnerschap.

Ondertekening partnerschapsakte 

Wanneer je allebei een verklaring hebt afgelegd en ingestemd hebt met het geregistreerd partnerschap wordt de partnerschapsakte opgemaakt. Deze onderteken je samen met je partner, de getuigen en uiteraard de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarna is het partnerschap officieel. 

Partnerschapsvoorwaarden

Voordat je de hele procedure start moet je bepalen of je partnerschapsvoorwaarden op wilt laten stellen bij de notaris. Doe je dit niet dan betekent het dat alle bezittingen en eventuele schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan van jullie allebei zijn. Dat geldt niet voor schenkingen en erfenissen, die blijven persoonlijk. Wil je graag bepaalde afspraken maken dan moet je die bij de notaris vast laten leggen in partnerschapsvoorwaarden. In feite is dat hetzelfde als huwelijkse voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld vast laten leggen wat er moet gebeuren als jullie het geregistreerde partnerschap willen laten ontbinden. Ook afspraken over partneralimentatie kan je vast laten leggen. Partnerschapsvoorwaarden hebben geen effect op je fiscaal voordeel.

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.