Heb je bij geregistreerd partnerschap recht op de erfenis als je partner overlijdt?

Heb je bij geregistreerd partnerschap recht op de erfenis als je partner overlijdt?

Het is emotioneel een nare gebeurtenis en juist daarom is het geruststellend te weten hoe de erfenis is geregeld als de partner overlijdt bij samenwonen met een geregistreerd partnerschap.

Samenleven met een geregistreerd partnerschap als juridische en financiële basis, is een prima keuze. Op een gedegen manier is een aantal afspraken helder vastgelegd. Automatisch staat een koophuis op beider naam en heb je beiden het ouderlijk gezag over kinderen.

Vaak blijken afspraken juist belangrijk wanneer de relatie eindigt of als een van beide partners komt te overlijden. In dat laatste geval is het van belang te weten hoe de nalatenschap is geregeld.

Je bent als partners elkaars erfgenaam

Een geregistreerd partnerschap ga je aan in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je dat anders, dan moet je dat aangeven. In beperkte gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van samen zijn. Uitzondering vormen erfenissen en schenkingen die zijn ontvangen tijdens het geregistreerd partnerschap. Die blijven van iedere partner persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.

Volgens de wet ben je bij een geregistreerd partnerschap elkaars erfgenaam. De langstlevende erft alle bezittingen, tenzij je dat eerder samen anders bent overeengekomen en hebt omschreven in het contract.

Wat erven de kinderen?

De kinderen erven nog niet. De langstlevende partner heeft het recht om die erfenis onder beheer te houden. Dat heet het vruchtgebruik ervan. Zijn de kinderen nog minderjarig dan moet in een testament worden omschreven hoe het dan verder gaat met de bezittingen. En moet er ook een voogd worden aangewezen.

In het geval er geen sprake is van kinderen dan is het belangrijk wie er erft als beide partners er niet meer zijn. Dan kan een testament uitkomst bieden. Daarin beschrijf je van tevoren waar de bezittingen in zo’n geval terecht komen.

Testament kan belangrijke toevoeging zijn

Een testament kan sowieso helderheid bieden en geeft meer ruimte voor afspraken over de erfenis dan louter met een geregistreerd partnerschap. De langstlevende is dan wel de erfgenaam, maar stel dat hij of zij te oud is te ziek om te zijner tijd om de erfenis af te handelen als executeur. Dan kan in een testament een reserve executeur worden aangewezen.

Geregistreerd partnerschap betekent ook dat er tot een zeker bedrag een vrijstelling van erfbelasting is voor de overblijvende partner. Is er toch sprake van erfbelasting dan kan in een testamant worden geregistreerd op welk moment (een deel van) deze erfbelasting betaald moet worden.

Zonder een testament is dit de volgorde van erven:
1. Partner, kinderen en hun afstammelingen.
2. Ouders, broers, zussen en afstammelingen.
3. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
4. Overgrootouders en hun afstammelingen.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.