Het lot van de auto bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap

Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap is in de eerste plaats een emotioneel proces. Daarnaast kan het ook nog eens erg complex en verwarrend zijn, vooral als er gedeelde bezittingen in het spel zijn. Naast het verdelen van het huis, de spaarrekening en andere eigendommen, moet er ook worden nagedacht over de gezamenlijke auto en de autoverzekering. Neem bijvoorbeeld de schadevrije jaren die door een van de partners werden opgebouwd, terwijl de andere partner ook met de auto heeft gereden. Deze schadevrije jaren kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de autoverzekeringspremie en zijn vaak een punt van discussie tijdens de ontbinding.

Sleutels van de auto

Als de auto op naam van één van de partners staat, lijkt het logisch dat diegene de auto behoudt. Als de auto dan weer gezamenlijk is aangeschaft of de kosten gelijk zijn verdeeld, kan het een kwestie van onderhandelen worden. Hierbij spelen zowel praktische als economische factoren een rol. Het gaat dan bijvoorbeeld om wie de auto het vaakst gebruikt, wie de auto nodig heeft voor het werk of wie waar gaat wonen. Dit moet hoe dan ook bekeken worden in de bredere financiële situatie: wie de auto houdt, zal wellicht financieel moeten compenseren. Daarbij wordt rekening gehouden met het volledige plaatje. Een andere optie is om de auto te verkopen en de opbrengst te verdelen. Dit voorkomt verdere discussie en zorgt ervoor dat beide partijen hun deel ontvangen.

Verdeling van schadevrije jaren

Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te hoger de korting op je premie. Dit maakt dergelijke schadevrije jaren enorm waardevol. Traditioneel gezien zijn schadevrije jaren echter strikt persoonlijk en niet overdraagbaar. Degene die de schadevrije jaren heeft opgebouwd, zal ze in theorie behouden. Sinds 2022 zijn er enkele uitzonderingen die het mogelijk maken om schadevrije jaren te verdelen na de ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Dit wil zeggen dat er bij de ontbinding van het partnerschap een aanvraag kan worden gedaan om de schadevrije jaren te verdelen. Let wel op, want dit gebeurt niet automatisch.

Het is de persoon met de schadevrije jaren die in theorie de verdeelsleutel bepaalt, maar in de praktijk is ook dit een kwestie van onderhandelen. De schadevrije jaren kunnen gewoon door twee worden gedeeld, maar ook een andere verdeelsleutel is mogelijk. Hierbij kan opnieuw rekening worden gehouden met praktische en financiële/economische factoren. Wie heeft het vaakst met de auto gereden? Wie heeft financieel het meest bijgedragen aan de auto? Welke andere financiële toegevingen zijn reeds gedaan? De antwoorden op deze vragen zullen een rol spelen bij het bepalen van de verdeelsleutel.

Verdeling van schadevrije jaren aanvragen

Het verdelen van schadevrije jaren gaat niet automatisch. Het moet expliciet worden aangevraagd bij de verzekeraar. Hiervoor is meestal een bewijs nodig, zoals een verklaring van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap en een verklaring dat beide partijen regelmatig gebruik hebben gemaakt van de auto. De verzekeraar zal vervolgens beoordelen of de schadevrije jaren verdeeld kunnen worden. De polishouder mag vervolgens de verdeelsleutel bepalen en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. Het is belangrijk om tijdig contact op te nemen met de verzekeraar en de juiste documentatie aan te leveren. Sommige verzekeraars zijn ook coulant en kennen een premiekorting toe aan de partner op wiens naam de verzekering niet stond. Vraag hiernaar bij de verzekeraar.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.