Hoe vier je geregistreerd partnerschap? 

Als je hebt besloten om samen verder door het leven gaat, kan dat reden zijn voor een feestje. Bij de keuze voor een geregistreerd partnerschap kun je samen met je partner en de getuigen een borrel gaan drinken, maar je kunt net zo makkelijk al je vrienden en de familie uitnodigen voor een knalfeest. Met andere woorden: vier het op jouw manier. 

Het is natuurlijk een feestje als je besluit samen verder door het leven te gaan. Bij de meeste partners uit zich dat in samen een huis huren of kopen. Een en al positiviteit dat voorafgegaan wordt door het tekenen van een contract. Daarmee bedoelen we niet het eventuele koopcontract van een woning, maar een contract dat de liefde bezegelt. 

Je kunt ervoor kiezen te trouwen, maar steeds meer mensen gaan voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Een samenlevingscontract is veel meer vrijblijvend dan een geregistreerd partnerschap. Zelfs zonder notaris kun je dat samen regelen. Een geregistreerd partnerschap vraagt om de ambtenaar van de burgerlijke stand en twee getuigen. Als je zelf al twijfelde of je er een feestje aan vast wilde plakken, vragen vast die getuigen daar wel om. 

Trouwjurk en ringen zijn niet aan de orde

Een trouwjurk, ringen en allerlei andere ceremonies zijn bij een geregistreerd partnerschap officieel niet aan de orde. Dat neemt niet weg dat je er wel zelf voor kunt kiezen. Vaak wordt er toch voor ringen gekozen. Dat geeft het officiële gedeelte in ieder geval meer inhoud, want eigenlijk duurt het vastleggen van het geregistreerd partnerschap hoogstens tien minuten. Je ondertekent het contract, je partner doet hetzelfde en de getuigen doen daar nog een schepje bovenop. Klaar is Kees. 

Voor veel mensen voelt dat toch wat karig en daarom wordt er vaak wel wat aan vastgeplakt. Daarna de kroeg in, een zaaltje afhuren om een party te geven of gewoon naar huis om daar een feestje te vieren. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier het vastleggen van het geregistreerd partnerschap een feestelijk tintje te geven. Dat kan op dezelfde dag als het contract wordt ondertekend, maar natuurlijk ook op ieder ander moment. 

Financieel en juridisch goed geregeld

Je gaat na de ondertekening als vriend en vriendin of vriend en vriend of vriendin en vriendin, verder door het leven. Je bent geen echtgenoten van elkaar. Voor veel mensen maakt dat tegenwoordig niet zoveel uit. Als de financiële en juridische zaken maar goed geregeld zijn. Dat is vooral belangrijk bij het kopen van een huis en als er kinderen komen. Maar ook als de relatie geen standhoudt of als een van beiden overlijdt. Dat zijn geen leuke zaken, maar juist daarom is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen in een contract. Op dat soort momenten overheersen vaak de emoties en dan is er weinig ruimte voor heldere afspraken. Dat kan je maar beter vooraf regelen. 

Of je daar een feestje omheen organiseert is een eigen keuze. Een gezellige borrel in het eigen huis, een knalfeest op het strand, een hapje eten in een restaurant. Doe wat het beste bij je past en waar je blij van wordt. Want dat is tenslotte waar het bij het ondertekenen van een contract om gaat. Als je samen verder door het leven wilt, biedt dat alle reden om er een positieve en vrolijke draai aan te geven met een feestje.  

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.