Wanneer je samen bent met je partner en jullie hebben hier verder niets over op papier staan, dan zijn jullie voor de wet in de basis niet meer dan vreemden. Uiteraard is het dan dus ook logisch dat je na verloop van tijd een bepaalde verbintenis met elkaar wilt aangaan. Niet alleen omdat je elkaar wilt laten weten dat je gek op elkaar bent en voor altijd samen wilt blijven, maar ook voor allerlei praktische zaken. Want op het moment dat er iets gebeurt en er staat niets op papier, dan maakt de ander geen aanspraak op de bezittingen van degene die iets overkomt. Belangrijk is dus om dit te regelen. Gelukkig kan dit relatief eenvoudig. Zo kun je ervoor kiezen om een samenlevingscontract aan te gaan, te kiezen voor een geregistreerd partnerschap of jullie kunnen gaan trouwen. Maar hoe zit het eigenlijk op het moment dat je kinderen hebt?
Geen burgerlijke verbintenis
Wat goed is om te weten, is dat je op het moment dat jullie niet aan elkaar zijn verbonden volgens de wet, er andere manieren zijn om een kind toch te erkennen. Dit geldt logischerwijs niet voor de moeder, maar wel voor de vader. Dit kun je op een aantal manieren doen. De eerste optie is het erkennen van de vrucht tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook het het erkennen van een ongeboren vrucht genoemd. Dit kan in principe in iedere gemeente. Daarbij is het wel belangrijk dat de moeder meegaat tijdens het erkennen. Kan dit niet, dan zal de moeder schriftelijk toestemming moeten geven. Een andere optie is om het kind tijdens de aangifte na de geboorte te erkennen. Dit kun je tegenwoordig online doen.
Geregistreerd partnerschap
Het is natuurlijk logisch dat jullie in volledige euforie zijn op het moment dat je te horen krijgt dat je in verwachting bent. Je bent al druk bezig met het uitzoeken van een kinderkamer en snuffelt op het internet natuurlijk al wat rond om de tog waarde slaapzak te achterhalen. De tog waarde is een waarde die in het leven is geroepen om te kunnen bepalen hoe veilig iets is. Alles om ervoor te zorgen dat je kindje veilig en comfortabel te wereld kan komen en bij jullie in zijn nieuwe omgeving kan verblijven. Gelukkig hoef je je over het administratieve gedeelte geen zorgen te maken. Op het moment dat jullie namelijk een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, dan betekent dit automatisch dat beide partners ook daadwerkelijk de ouders zijn van het geboren kindje.
Hoe zit het met een draagmoeder?
Wanneer er twee vaders zijn die wel een geregistreerd partnerschap hebben, maar waarbij er een draagmoeder in het spel is, is het niet zo dat beide vaders direct de volledige zeggenschap hebben over het kindje. Dit is namelijk de draagmoeder en één van de beide mannen waarvan de vrouw zwanger is geraakt. Om ervoor te zorgen dat ook de andere vader daadwerkelijk wordt erkend, dient de moeder juridisch gezien uit de ouderlijke macht te worden gezet en moet de ‘nieuwe’ vader het kindje erkennen.