Is bij een geregistreerd partnerschap het gezag over de kinderen geregeld?

Is bij een geregistreerd partnerschap het gezag over de kinderen geregeld?

Wie gaat samenwonen denkt in veel gevallen ook aan het samen krijgen van kinderen. Niets mooiers dan dat, maar heb je wel beiden het ouderlijk gezag als je niet trouwt, maar wel een geregistreerd partnerschap aangaat?

Voor wie gaat samenwonen is het belangrijk de juridische en financiële consequenties daarvan goed te onderbouwen met een contract. Als je niet kiest voor een samenlevingscontract of trouwen is het geregistreerd partnerschap een goede keuze.

Het ouderlijk gezag voor vader en moeder

Bij zowel trouwen als een geregistreerd partnerschap krijg je beiden, als vader en moeder, automatisch het ouderlijk gezag als er kinderen worden geboren. Ook als er kinderen worden geadopteerd is dat het geval. De mannelijke partner wordt ook automatisch erkend als vader, ook als hij niet de biologische vader is.

Ga je dit contract aan als het kind er al is, ook dan is er sprake van automatisch ouderlijk gezag. Echter moet dan wel de vader (of duomoeder) het kind eerst erkennen. Dat kan eenvoudig via de gemeente.

Dit gezamenlijke ouderschap betekent dat mocht de relatie eindigen beide partners de verantwoordelijkheid voor het opvoeden en verzorgen van de kinderen dragen, tot hun 21ste levensjaar. Alleen de rechter kan hier verandering in brengen.

Wie krijgt het ouderlijk gezag bij twee samenlevende moeders?

Bij twee vrouwen krijgen beiden het ouderlijk gezag als er sprake is van een geregistreerd partnerschap. Ook als alleen de biologische moeder de moeder is, en er is een anonieme of bekende donor die het kind niet heeft erkend, krijgen beide vrouwen het ouderlijk gezag. Ook bij adoptie is dit zo.

Wie krijgt het ouderlijk gezag bij twee samenlevende vaders?

Is er sprake van een kind of kinderen bij twee mannen die een geregistreerd partnerschap hebben, dan moet de rechter uitspraak doen over het gezamenlijk ouderlijk gezag. Bij adoptie krijgen ze beiden automatisch het ouderlijk gezag.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.