Is de LAT-relatie op z’n retour?

Is de LAT-relatie op z’n retour?

Het woord wordt steeds minder vaak gebezigd, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer voorkomt. Sterker nog, steeds meer mensen kiezen voor een LAT-relatie. Wel samen de liefde vieren, maar zelfstandig blijven wonen. Vooral zij die het allemaal al een keer hebben meegemaakt, -het samenwonen onder één dak- kiezen er bewust voor.

De LAT-relatie ontstond vooral in de jaren zestig. Schrijvers Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir deden het, en dat was voer voor de media. In die tijd was het nog, als je een stel was, de bedoeling dat je trouwde en ging samenwonen. Dus als twee beroemdheden als eerder genoemden gingen latten was dat bijzonder te noemen.

Dat had natuurlijk ook weer te maken had met de emancipatie. Vrouwen kozen voor een eigen leven én de liefde. Dat bleek ook prima samen te gaan zonder dat er direct getrouwd moest. Laat staan dat je samen in één huis moest gaan wonen.

Latten werd een werkwoord

‘Latten’ was vanaf die tijd een heus werkwoord geworden. LAT staat voor Living Apart Together. Een uitkomst voor wie samen wil zijn, maar ook zijn eigen huis wil houden om zich daarin terug te kunnen trekken. Samenwonen en soms niet.

Tegenwoordig hoor je het woord steeds minder vaak. Dat neemt niet weg dat het niet meer bestaat. Met name in doelgroep van mensen boven de vijftig jaar, waar scheiden schering en inslag is, is bij een nieuwe liefde het samenwonen in één huis niet vanzelfsprekend. In ieder geval niet meteen.

Vijftigers en zestigers zien direct samenwonen niet zitten

Geïnterviewde vijftigers en zestigers, die een nieuwe liefde treffen, zijn daar dolgelukkig mee, maar zien het direct gaan samenwonen niet zitten. Soms zelfs helemaal niet. Zij wonen vaak al een aantal jaren alleen, hebben een eigen leven opgebouwd met eigen gewoonten en een sociaal netwerk. Dat hoeft niet direct op de schop.

Als het er dan toch van komt en beiden kiezen ervoor om samen te gaan wonen, dan is een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap een mogelijkheid om de relatie juridisch en financieel goed te onderbouwen. Opnieuw trouwen kan ook. Het verschil met het geregistreerd partnerschap is dat wanneer de relatie toch eindigt, er geen rechter aan te pas hoeft te komen. Het kan met de notaris worden geregeld. Met een samenlevingscontract is dat alles nog vrijblijvender.

Samen een huis kopen? Dan toch een contract

Waarom dan toch een contract afsluiten? Omdat in veel gevallen alsnog een nieuw huis wordt gekocht en een hypotheekverstrekker wil -als er sprake is van een relatie- een notarieel contract zien.

Dat maakt dat er toch zaken moeten worden vastgelegd, zoals wie de verantwoordelijkheid voor de hypotheek draagt en hoe de spullen worden verdeeld mocht er toch een kink in de kabel komen.

Zo’n contract is via de notaris te regelen. Bij een geregistreerd partnerschap is het wel noodzakelijk ook de ambtenaar van de burgerlijke stand te bezoeken en een handtekening te zetten.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.