Ja, wij willen!

Een teleurstelling voorbij heb je de liefde weer gevonden. En meer. Want je nieuwe partner heeft ook kinderen. Na een tijdje komt de grote stap ter sprake; samen gaan wonen met je nieuwe partner en de kinderen. Een nieuw samengesteld gezin. Absoluut een grote stap. Daarom voor jou op een aantal onderwerpen zodat je nieuwe gezin een succes kan worden.

Nieuwe huisregels

Elk gezin heeft eigen regels, noem het maar huisregels. In het ene gezin zijn die strenger dan in het anderen. En bij sommige regels vind jij ze zo gewoon dat je er niet eens bij nadenkt dat het in andere gezinnen anders is. Bij het opnieuw gaan samenwonen met een samengesteld gezin moet er ook opnieuw evenwicht worden gezocht in de regels. Mogen de kinderen van de ene partner onbeperkt televisie kijken, mag dat bij de ander misschien maar een uurtje per dag. Beide je eigen regels blijven hanteren zorgt voor verwarring maar ook jaloezie tussen de kinderen en waarschijnlijk tot ruzie tussen jullie. Het is dus goed als ouders samen naar de regels van beide te kijken en te zien waar je elkaar kunt vinden.

Bedenk wel dat kinderen die opeens meer regels moeten volgen, dat erg storend zullen vinden en zich gaan verzetten. Zijn je kinderen oud genoeg, dan kun je de nieuwe regels gezamenlijk bespreken. Ze opschrijven op een plek die voor iedereen zichtbaar is kan ook helpen. Probeer ook aan te geven waarom de regels gelden, kinderen accepteren makkelijker nieuwe regels als ze het nut er van in zien.

Wie zegt wat

Naast regels is het voor kinderen, maar ook voor de ouders zelf, lastig wie wat mag zeggen. De biologische ouder kan het moeilijk hebben om kritiek op de kinderen en een eventuele berisping van de niet-biologische partner te aanvaarden. En ook de kinderen zelf vinden het niet vanzelfsprekend en makkelijk dat een ‘vreemde’ plotseling vertelt wat wel of niet mag. Probeer daarom niet direct in de rol van de nieuwe ouder te stappen maar laat de rol langzaam groeien.

Een goed uitgangspunt kan zijn om te bepalen wat in de huisregels hoort en wat bij de eigen ouder hoort. Heeft de eigen ouder bepaalt wat de bedtijd is, kan dit in de huisregels worden opgenomen. Is de huisregel dat een kind om 19.30 uur naar bed moet, mogen beide ouders zeggen als het tijd is. Zo voorkom je verwarring.

Jullie zijn de nieuwe basis

Kinderen zijn de spiegel van je relatie. Dat betekent dat als het goed gaat met jullie, de kinderen dit uitvergroten, maar gaat het niet goed merk je dat ook direct. Daarom is het belangrijk dat jullie je zaakjes goed op orde hebben. Een overeenkomst opstellen klinkt niet romantisch geeft je wel houvast en rust. Misschien niet een makkelijk onderwerp maar wel fijn als het geregeld is, en eerlijk is eerlijk je weet inmiddels hoe anders een relatie kan lopen. Voor samenwonen zijn verschillende mogelijkheden. Een notaris kan je daar meer over vertellen en naast advies je ook een idee geven over de kosten Geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract kosten. Bespreken daarbij ook wat er gebeurt in geval het toch niet goed gaat en het samenlevingscontract ontbinden aan de orde komt. Als je weet waar je aan toe bent, ga je minder in de stress als er een keer een meningsverschil is. Zo creëer je dus rust en een goede basis.

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.