Wie samen verder door het leven wil, kan niet wachten om samen een huis te betrekken. Bij een koophuis komen daar nogal wat juridische en financiële zaken bij kijken. Daarom is het belangrijk om het samenleven officieel vast te leggen. Je hoeft echter niet meteen te trouwen.
Het is bekend dat het kopen van een huis tegenwoordig niet zo gemakkelijk is. De prijzen zijn hoog er als er een pareltje tussen zit dat betaalbaar is, zijn er veel kapers op de kust. Wees daarom goed voorbereid, zodat je in ieder geval snel kunt handelen.
Dat betekent goed weten wat je te besteden hebt, wat de voorwaarden zijn en als je van snel van plan bent samen een woning te kopen in ieder geval een samenlevingscontract op te stellen. Een hypotheekverstrekker zal er te allen tijde naar vragen.
Trouwen is natuurlijk ook een mogelijkheid om juridisch en financieel een stevige basis onder je relatie te leggen, maar dat hoeft niet per se. Een geregistreerd partnerschap is een goed alternatief.
Huis is van jullie samen, ook de hypotheekschuld
In dat geval is het huis automatisch van jullie samen. Dus ook de hypotheekschuld. Alles wat wordt aangeschaft is van beiden, wat je voor de overeenkomst bezat blijft van jezelf. Dit heet een beperkte gemeenschap van goederen. Dat kun je anders regelen, maar dan moeten de voorwaarden worden aangepast.
Als een van beiden overlijdt, gaan alle bezittingen over op de ander. De familie kan daar vooralsnog niet tussen komen, en de partner kan in de woning blijven. Het betekent ook dat de hypotheekschuld dan op de schouders van de overgebleven partner rust. Het kan in dat geval belangrijk zijn een overlijdenrisicoverzekering af te sluiten.
Geregistreerd partnerschap biedt duidelijkheid
Om problemen te voorkomen is het daarom in alle gevallen belangrijk om het juridisch en financieel goed op papier te laten zetten en ook samen af te wegen welk hypotheekbedrag maandelijks opgehoest kan worden. Dat geeft duidelijkheid.
Nog een tip: hebben jij of je partner al eerder een eigen woning gehad, en koop je nu samen, dan deel je fiscaal dat woningverleden. Dat is van belang bij het invullen van de belastingaangifte. Laat je daarover goed informeren. Dat kan bij een notaris of een andere deskundige.