Liefde is: samen op zoek naar een eigen stek (regel het juridisch wel even goed)

Liefde is: samen op zoek naar een eigen stek (regel het juridisch wel even goed)

Het is een van de leukste bezigheden als je samen verder wilt: een eigen huis zoeken. Op zoek naar die ene geweldige plek en dat huis dat je helemaal naar eigen inzicht gaat inrichten en gezellig gaat maken. Jullie eigen stek.

Dat je daarvoor soms intensief moet zoeken en er tegelijkertijd zomaar tegenaan kunt lopen, zal iedereen wel weten. Dat je daar eerst even een bezoek voor aan een notariskantoor moet afleggen weten minder mensen. Misschien is het niet het leukste deel van de zoektocht, maar uiteindelijk wel noodzakelijk.

Een hypotheekverstrekker zal namelijk vragen naar wat je op papier hebt gezet over jullie vorm van samenleven. Wie niet besluit te trouwen en geen geregistreerd partnerschap aangaat, heeft een samenlevingscontract nodig.

Juridisch sta je sterker als je bij de notaris bent geweest

Dat kun je samen regelen. Dat wil zeggen, je zet samen enkele afspraken op papier en beider handtekeningen eronder. Dan is het dat maar geregeld. Toch is het verstandiger dat bij een notaris te doen omdat je met zo’n contract juridisch sterker staat. Bovendien zal een hypotheekverstrekker dat ook wensen.

Zoek een notariskantoor, maar weet dat elke notaris zijn eigen tarieven heeft. Samenlevingscontract kosten zijn niet overal hetzelfde. Het kan je dus geld schelen als je een beetje om je heen kijkt. Net als met dat ene huis eigenlijk. En mocht je dan toch aan het zoeken zijn, kijk dan ook meteen of die notaris voor een goede prijs ook een testament erbij kan organiseren. Dan ben je in één keer klaar.

Het is namelijk zo dat als je niets doet, het huis op naam komt van degene die het koopcontract ondertekent. Wil je beiden eigenaar zijn, dan moet je dat in die koop- en in de hypotheekakte vermelden. Doe je dat niet dan is er de kans dat je bij het uit elkaar gaan (ja, we moeten het even noemen) één van jullie geen rechten heeft als het om het huis gaat. Die moet het pand dan verlaten. En dat kan heel zuur zijn.

Het geeft rust als het samenlevingscontract duidelijk is

Ook is het belangrijk om in het samenlevingscontract afspraken te maken over wie de variabele kosten (boodschappen, kleding, clubjes) en wie de vaste lasten betaalt (hypotheek, autoverzekering, water en electra). Klinkt misschien wat overdreven, maar het geeft rust als dat duidelijk is.

Komen er kinderen dan ben je met een samenlevingscontract overigens niet beide meteen ouder. Het ouderlijk gezag is voor de moeder. De vader moet het kind eerst erkennen en samen met de moeder bij de gemeente het ouderlijk gezag aanvragen.

Ontspannen op zoek naar die leuke nieuwbouwwoning

Mocht een van beiden komen te overlijden dan is het verdriet natuurlijk groot. Degene die achterblijft erft niet automatisch alle spullen. Dat moet je regelen in het contract, met een verblijvingsbeding dat daarin opgenomen kan worden. Ook een testament kan uitsluitsel geven.

Kortom; er is veel te organiseren met een samenlevingscontract waardoor de basis onder je relatie, juridisch en financieel, stevig staat. Dat schept duidelijkheid en geeft rust. Betekent dat je heerlijk ontspannen op zoek kunt gaan naar dat nieuwe huis, of dat nu een bestaande woning of een nieuwbouwwoning is, en lekker naar eigen idee kunt gaan inrichten.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.