Partneralimentatie en een nieuwe relatie

Je staat er misschien niet meteen bij stil maar de nieuwe situatie kan ook grote financiële veranderingen te weeg brengen. Misschien worden jullie beide van éénverdiener nu tweeverdieners. Dat klinkt leuk en dat klinkt als extra draagkracht. Precies… extra draagkracht. En dat heeft invloed voor eventuele alimentatieverplichtingen. 

Invloeden

Ontvang jij of je partner nu partneralimentatie? Dan heeft het samenwonen grote financiële gevolgen. Bij het gaan samenwonen, trouwen of een partnerschap aangaan, ben je namelijk direct je recht op partneralimentatie kwijt. En mocht je nieuwe relatie onverhoopt toch weer overgaan, dan kun je er in de regel niet meer op terugvallen! 

Ben jij of je partner degene die partneralimentatie betaald, dan kan de ex-partner mogelijk een verhoging van de alimentatie aanvragen. Niet alleen heeft het tweede inkomen invloed op jullie draagkracht, jullie kunnen nu ook je woonlasten delen waardoor de draagkracht sowieso groter wordt. 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Laat voor je een definitieve keuze maakt in welke vorm je gaat samenwonen, eerst goed voorlichten. Welke rechten en plichten horen er bij en wat betekent dit voor jullie financiële situatie. Een notaris kan je daarin goed adviseren. In dit gesprek kan de notaris je ook meteen een goed inzicht geven in de kosten Geregistreerd partnerschap of de samenlevingscontract kosten. En als je dan toch informatie opvraagt, bespreek dan ook de consequenties van de diverse opties mocht je ooit uit elkaar gaan. Want als je vooraf weet wat er gebeurt bij een samenlevingscontract ontbinden, een partnerschap ongedaan maken of het ontbinden van een huwelijk, betekent dat vaak direct dat je met een geruster hart het nieuwe bootje instapt.  

Kinderen

Zijn er van jouw kant en/of die van je partner ook nog kinderen (en daarmee waarschijnlijk ook kinderalimentatie) in het spel, dan is het misschien nog belangrijker om de financiële consequenties goed na te gaan. Ga je samenwonen, dan kun je rustig ademhalen want dan verandert er niets aan de kinderalimentatie. Ga je trouwen of is er sprake van een geregistreerd partnerschap is dat anders. Belangrijk is dan of je kinderen en/of die van je partner ook bij jullie ingeschreven staan. In dat geval is de nieuwe partner namelijk ook officieel stiefouder en heeft daarmee ook een eigen onderhoudsplicht naar de nieuwe kinderen. Kort gezegd betekent dit dat jullie inkomens bij elkaar opgeteld worden. En dit is natuurlijk een goede reden voor de ex om een verlaging van de kinderalimentatie te vragen. 

Is een van jullie degene die kinderalimentatie betaald? Ook dan veranderd er weer niets bij samenwonen maar mogelijk wel bij trouwen of een geregistreerd partnerschap kiezen. Dit is vooral weer afhankelijk van het feit of één van de kinderen op jullie adres ingeschreven staat. Ga je trouwen met een partner zonder inkomen maar moet die partner wel de kinderen onderhouden, dan is er is mogelijk weer verlaging van jouw alimentatie mogelijk. 

En krijgen jullie samen nog een kindje? Dan heeft dit een behoorlijke invloed op jullie draagkracht en is dit in de vaak een reden voor een verlaging van de alimentatie.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.