Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Je gaat samen verder door het leven en wilt dat bezegelen, maar níet trouwen. Dan blijven er nog twee mogelijkheden over: het geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.

Beide houden onder meer het volgende in:

Geregistreerd partnerschap

Wie een partnerschap laat registeren is bij een woning automatisch samen medehuurder. Ook heb je dezelfde rechten als je een huis koopt. Je bent beiden eigenaar. Maar je kunt ook afspraken dat een van beiden de woning op zijn of haar naam zet.

Een gemeenschap van goederen is beperkt als je na 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Daar maak je afspraken over. Daarvóor was er sprake van een automatisch gemeenschap van goederen. Alles bezittingen en schulden behoorden beiden toe.

Je hebt gezamenlijk het ouderlijk gezag over de kinderen als je een geregistreerd partnerschap hebt. Is een kind geboren voor 1 april 2014 dan moet de vader bij een geregistreerd partnerschap het kind eerst erkennen om juridisch ouder te worden. Bij daarna geboren kinderen is dat dus niet langer het geval. Over de verantwoordelijkheid voor kinderen gesproken: ga je uit elkaar dan moeten er, net als bij een samenlevingscontract, een ouderschapsplan en een kinderalimentatie-regeling komen.

Wat automatisch geregeld is bij een geregistreerd partnerschap is de erfenis. Je bent elkaars erfgenaam, tenzij je dat anders regelt. Dat laatste doe je met een testament. Dat sluit je af bij een notaris.

Scheiden? Je kunt via een advocaat of notaris de samenleving ontbinden. Dan is het wel van belang dat je afspraken maakt over de verdeling van pensioen en of er sprake is van partneralimentatie.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract kun je zonder enige kosten zelf opstellen, maar het is handiger om dat bij een notaris te doen omdat er bij bijvoorbeeld de aankoop van een huis naar gevraagd kan worden. De kosten verschillen per notaris.

Bij een samenlevingscontract ben je niet automatisch allebei huurder of eigenaar van een woning. Je kunt in het eerste geval een medehuurderschap regelen of bij een koopwoning in de hypotheekakte beiden als eigenaar vermeld staan.

Ook de spullen die je hebt zijn niet automatisch van allebei. Je behoudt wat je hebt, en dat wat gezamenlijk wordt aangeschaft is van beiden. Je kunt hier in het contract andere afspraken over maken. Het is dan wel belangrijk overal bewijzen van te hebben in de vorm van koopcontracten en bonnetjes. Je erft overigens ook niet automatisch van elkaar. Wil je dat wel dan moet je dat in een testament vast laten leggen.

Bij samenwonen ben je alleen als moeder juridisch ouder en heb je het gezag. De vader moet eerst het kind erkennen en vervolgens kun je samen het ouderlijk gezag aanvragen bij de gemeente. In tegenstelling tot wat veel mensen menen, moet je bij een samenlevingscontract en uit elkaar gaan wel een ouderschapsplan opstellen en alimentatieafspraken maken als er kinderen bij betrokken zijn.

Mocht er inderdaad sprake zijn van een scheiding dat hoef je niet naar de rechter of een advocaat als je een samenlevingscontract hebt. Dan zet je samen of een van beiden op papier dat het eindigt. En daarmee is het contract ontbonden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris.

Geregistreerd partnerschap afsluiten?

Willen jullie een geregistreerd partnerschap afsluiten en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten over een geregistreerd partnerschap?

Willen jullie graag meer weten over het afsluiten van een geregistreerd partnerschap? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.

Meer weten over een samenlevingscontract

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.