Samenwonen? Jongeren blijven langer thuis wonen

De stap om te gaan samenwonen is groot, maar tegenwoordig lijkt de stap om überhaupt het ouderlijk huis te verlaten nog groter. Daar zijn meerdere redenen voor. 

Tot je 24ste thuis wonen? Dat was tot een paar jaar geleden best ongewoon. Tegenwoordig is het normaal om tot halverwege de twintig nog bij ouders te wonen. In 2020 lag de gemiddelde leeftijd op 24 jaar en 4 maanden. En dan te weten dat het Europese gemiddelde op 26 jaar ligt. 

Hotel Mama is nog altijd in zwang

In zuidelijke landen blijven jonge mensen soms wel tot hun dertigste thuis wonen. In Zweden kiezen ze voor hun achttiende jaar al om zelfstandig te gaan wonen. De verschillen zijn dus groot. In ons land zitten we op die 24 jaar. Dat heeft het onder andere te maken met de coronacrisis, het leenstelsel en de krapte op de woningmarkt. Het zorgde ervoor dat Hotel Mama in zwang bleef. En dat is tot op de dag van vandaag nog zo. 

Als we ons focussen op studenten, hebben zij die samen een appartement of huis willen delen, meer mogelijkheden. Maar ook dan blijft het lastig. De prijzen van studentenwoningen rijzen nog altijd de pan uit. Stelletjes zijn er ook. Zij zoeken samen woonruimte. Kunnen op die manier de kosten delen, maar als je moet leven van een studiefinanciering houdt dat ook niet over. Erbij werken is dan noodzaak. 

Jonge mensen gaan pas op hogere leeftijd samenwonen

Een gevolg van deze trend is dat de gemiddelde leeftijd waarop mannen en vrouwen gaan samenwonen ook hoger ligt dan eerder. Vrouwen zijn gemiddeld 26,3 jaar en mannen 28,3 jaar als ze voor het eerst gehuwd of ongehuwd gaan samenwonen. Met 25 jaar woonde 34,5 procent samen in 2022. Tien jaar eerder, in 2012, was dat 39,8 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

Kiezen voor een samenlevingscontract?

Er wordt niet geduid of partners dan kiezen voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. In het eerste geval gaat het om een contract dat meer vrijblijvend is. Een samenlevingscontract kun je immers samen opmaken, alhoewel het verstandiger kan zijn dit samen met een notaris te doen. Er wordt immers naar een notarieel samenlevingscontract gevraagd bij het kopen van een huis. Wat er in een samenlevingscontract moet worden opgenomen lees je hier

Of toch een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap zou je gelijk kunnen stellen aan trouwen, met dat verschil dat je elkaar niet het ja-woord hoeft te geven en een advocaat of notaris kan het ontbinden mocht de relatie eindigen (zonder minderjarige kinderen). Scheiden, zoals dat bij getrouwde stellen aan de orde is, is het dan niet. Daar ga je natuurlijk vanuit als je samen wilt wonen, maar de realiteit is vaak anders. Met overigens als gevolg dat je dan allebei een huis nodig hebt en dat ook niet makkelijk blijkt. 

Zelfstandig worden en wonen 

Maar voor het zover is, moeten jonge mensen eerst nog de stap zetten én de mogelijkheid krijgen om op zichzelf te gaan wonen. Om een woning te vinden, voldoende inkomsten te hebben en een zekere mate van zelfstandigheid hebben ontwikkeld om ofwel individueel ofwel samen een huishouden te draaien. Volgens betrokkenen laat overigens die zelfstandigheid steeds vaker te wensen over. Henk Verhoeven, docent toegepaste psychologie aan de Fontys hogeschool in Eindhoven heeft het idee dat studenten onvolwassener zijn dan jaren geleden. Jongeren worden volgens Verhoeven aan de ene kant overbelast, maar aan de andere kant ook overbeschermd.Dat zie ik ook bij het lesgeven: ze hebben structuur nodig, vragen wat ze moeten doen. Het stukje zelfstandigheid ontbreekt. Ooit krijgen ze een koude douche. Je ouders kunnen je betuttelen en beschermen, maar er komt een moment dat je op je eigen benen moet gaan staan.” Het is echter niet alleen maar kommer en kwel, zo meldt Verhoeven. “Langer thuis blijven wonen betekent meer sparen. Al moeten studenten uiteindelijk wel iets met dat geld kunnen doen. Want als ze na hun studie in de regio willen blijven voor een baan en vervolgens geen woning kunnen vinden…”

Bron: https://bron.fontys.nl/

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.