Veranderd de kinderalimentatie bij geregistreerd partnerschap? 

Een nieuwe relatie brengt veranderingen met zich mee. Zeker als je op een gegeven moment de stap gaat maken om echt samen verder te gaan. Niet alleen voor jou en je partner, ook voor kinderen uit een eerdere relatie veranderd er dan veel. Zoals een nieuwe financiële situatie.

Van éénverdiener worden jullie misschien tweeverdieners. Dat klinkt fijn maar dit heeft ook invloed heeft op de draagkrachtberekening van de partner- en/of kinderalimentatie. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap veranderd er nog meer en wordt de nieuwe partner gelijk ook stiefouder van de kinderen (thuiswonend en uitwonend). En stiefouders hebben dus ook rechten en plichten.

De juiste keuze

Voor je een keuze maakt of je gaat samenwonen, gaat trouwen of kiest voor een geregistreerd partnerschap, is het dus belangrijk om te weten wat er in de situatie voor jullie gaat veranderen. Welke rechten en plichten je hebt en wat betekent dit voor jullie financiële situatie?. Een notaris kan je daarin goed adviseren en je ook direct je inzicht geven over in de kosten Geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract kosten. Vraag daarbij ook naar de consequenties voor als jullie nieuwe avontuur toch niet gaat slagen. Uit ervaring weet je inmiddels dat niets gegarandeerd is. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat er gebeurt bij een samenlevingscontract ontbinden, een partnerschap ongedaan maken en wat bij het ontbinden van een huwelijk. Gek genoeg voorkom je daarmee ruzies.

Kinderalimentatie

Ga je samenwonen? Dan veranderd er niets aan de kinderalimentatie. Ga je trouwen of is er sprake van een geregistreerd partnerschap, dan is het een ander verhaal. Staan je kinderen of die van je nieuwe partner ook bij jou ingeschreven, dan is de nieuwe partner officieel ook stiefouder en heeft daarmee ook een eigen onderhoudsplicht naar de kinderen. Financieel betekent deze situatie dat jullie inkomens bij elkaar opgeteld worden. En dit is natuurlijk een goede reden voor de ex om een verlaging van de kinderalimentatie te vragen.

Ben jij of je partner degene die kinderalimentatie betaald en ga je samenwonen, ook dan verandert er niets. Maar ga je trouwen of wil je voor een geregistreerd partnerschap kiezen, dan heeft het in een aantal gevallen wel consequenties. Dit is vooral afhankelijk van het feit of één van de kinderen op jullie adres ingeschreven staat. Trouw je met iemand zonder inkomen en moet deze nieuwe partner de kinderen onderhouden, dan is er is sommige gevallen een verlaging van de alimentatie mogelijk.

Krijgen jullie samen nog een kindje, dan heeft dit ook weer een behoorlijke invloed op jullie draagkracht en is dit in de meeste gevallen een goede reden voor een verlaging van de alimentatie.

Invloed op partneralimentatie

Ook voor partneralimentatie heeft samenwonen, in welke vorm dan ook, een invloed. Ontvang je partneralimentatie, dan heeft samenwonen zelfs grote gevolgen. Bij het gaan samenwonen, trouwen of een partnerschap aangaan, ‘verspeel’ je namelijk direct je recht op partneralimentatie. En mocht je nieuwe relaties weer overgaan, kun je hier niet meer op terugvallen.

Ben jij of je nieuwe partner degene die partneralimentatie betaald, dan kan de ex-partner mogelijk een verhoging van de alimentatie aanvragen. Jullie kunnen je woonlasten namelijk delen waardoor de draagkracht groter wordt.

Laat je dus vooraf goed inlichten. Niet alleen kom je zo niet voor verrassingen staan, de stress die dit soort situaties met zich meebrengt heeft ook geen goede invloed op jullie relatie. Investeren in informatie loont dus.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.