Verliefd 

Het begint vaak onverwachts, als je er helemaal niet mee bezig bent. Die eerste ontmoeting … en je weet het meteen: dit is hem! Knappe vent, stralende lach, net even langer en breder dan jijzelf, goed gekleed. Je valt als een blok en wilt niets liever dan dat het wederzijds is. Met deze man wil je elke dag wel een beschuitje eten. De openingszin komt er stuntelig uit, maar dat maakt al niet meer uit. De ‘klik’ heeft de regie overgenomen.

Karlijn en Pim kwamen elkaar tegen op het feest van gemeenschappelijke vrienden. Nadat zij aan elkaar waren voorgesteld was het ijs snel gebroken, ze ontdekten al snel heel wat overeenkomsten en hebben voor de volgende dag een afspraak gemaakt. Zij wilden elkaar dolgraag beter leren kennen en hebben dat onder het genot van een diner bij kaarslicht gedaan. 

Na een aantal maanden werd de wens om samen te wonen sterker, voor altijd bij elkaar en misschien nog een liefdesbaby van samen. Ze vonden een mooi vrijstaand huis, groot genoeg voor alle kinderen en dicht bij scholen en sportvoorzieningen gelegen. Samen een huis kopen betekent niet alleen samen wonen, maar ook samen afspraken maken over de verdeling van kosten en andere belangrijke aspecten. Pim is gescheiden en heeft een thuiswonende dochter en Karlijn heeft twee dochters uit een vorige relatie, dus het was voor beiden niet vreemd om aan een samenlevingscontract te denken. De wet heeft geen regels voor hertrouwen of samenwonen, stiefkinderen of eventuele gezamenlijke kinderen. Alle reden om niet alleen een samenlevingscontract, maar ook een testament op te laten stellen. 

De zakelijke kant

Vroeger ging je trouwen als je je relatie wilde bestendigen. Inmiddels zijn er meer manieren om de zakelijke kanten van het samenzijn te regelen, te weten een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Net als bij een huwelijk kost dat geld, maar minder dan wanneer je trouwt.

De kosten voor een samenlevingscontract liggen tussen de € 150 en € 750, waarbij je de keuze hebt tussen een basiscontract en een uitgebreider contract. Verder zijn de kosten per notaris verschillend. Het is ook mogelijk om zelf een contract op te stellen, maar dan loop je het risico om iets belangrijks over het hoofd te zien. In het geval van Pim en Karlijn is het verstandig dat zij ook een testament opstellen, om de nalatenschap van beiden vast te leggen.

De kosten voor geregistreerd partnerschap liggen hoger dan die voor het samenlevingscontract, zo tussen € 500 en € 1.700. Voor beide vormen is het sowieso raadzaam om gedegen vooronderzoek te doen, zodat je een verantwoorde keuze kunt maken en alle relevante punten voor beiden voldoende aan de orde zijn gekomen. 

Als echte liefde toch roest

Als de liefde het onverhoopt niet redt, is het fijn om je geen zorgen te hoeven maken over de zakelijke kanten. Niemand hoopt ooit gebruik te maken van de mogelijkheid om de relatie te ontbinden. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap ontbinden is mogelijk en kost tussen € 249 en € 549, afhankelijk van hoeveel je zelf doet en wat je laat doen door professionals.

Karlijn en Pim denken niet dat het ooit zo’n vaart zal lopen, ze leven op de roze wolk van hun nieuwe geluk, maar regelen hun zaakjes goed en doen dat met liefde.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.