Voor de ander zorgen, ook als je er niet meer bent

Kiezen voor elkaar doe je niet zomaar. Je houdt van elkaar in lief en leed. Dan wil je dat het goed gaat met die ander. Zolang je bij elkaar bent maar ook als jij er ooit niet meer zult zijn. Een gedachte die je misschien liever wegduwt. Toch is het goed er bij stil te staan.

Zolang je samen bent, denk je dat je samen nog alle tijd van de wereld hebt. En dat is goed. Toch is het ook verstandig om even stil te staan bij wat er gebeurt als jou of je partner iets overkomt. Dat kan zijn door ziekte maar ook door een ongeval. Wat gebeurt er dan. Moet je partner dan naast al het verdriet ook nog verhuizen of gaat alles wat jullie samen hadden opgebouwd ineens toch naar de kinderen of naar familie.

Vastleggen of onbeslist laten? 

Naast dat je een aantal zaken, zoals wat er met het huis gebeurt en of je recht hebt op partnerpensioen, goed kunt regelen met een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap, kan het misschien toch verstandig zijn om aanvullend testamenten te laten maken. Een notaris kan je daarbij goed adviseren. Hierin kun je specifiek kijken naar jullie situatie. Is er sprake van gezamenlijk vermogen of heeft een van jullie een erfenis ontvangen? Zijn er gezamenlijke kinderen of spelen kinderen uit eerdere huwelijken een rol? In een testament kun ook een beetje zorgen voor elkaar voor als je er niet meer bent.

Misschien zijn er ook dingen die je bewust niet wil vastleggen. Zoals of je begraven of gecremeerd wil worden. Of je bedrijf voortgezet moet worden of beter verkocht kan worden. Ook dan is het goed om door bijvoorbeeld een persoonlijke brief die je aan je testament toevoegt aan te geven welke zaken je aan het besluit van je partner of kinderen laat. Zo weten zij dat het een bewuste keuze van je was en dat je ze in die keuze vertrouwt en daar altijd achter zult staan. Voor nabestaanden is dit belangrijke om te weten.

Er kan nog meer

Ook kun je in een testament bijvoorbeeld aangeven dat als jullie vermogen naar de kinderen gaat, het niet in handen kan komen van eventuele partners. Mocht je dan niet helemaal blij zijn met de keuze van je zoon of dochter, weet je in elk geval dat je kind nooit met lege handen achter blijft. Overigens geldt dit niet alleen voor kinderen. Ook je partner kan hierin beschermt worden en kun je er voor zorgen dat het vermogen dat jullie opgebouwd hebben, nooit in handen komt van een nieuwe partner. Zo weet je zeker dat er nooit iemand achter je partner aan gaat voor het geld maar om de persoon zelf. Toch een fijn gevoel.

Als je dan toch bezig bent… bespreek dan direct bij het maken van de testamenten ook wat er met de geldigheid gebeurt voor als er in de toekomst toch sprake is van het  samenlevingscontract ontbinden. Want eerlijk is eerlijk, je weet natuurlijk nooit wat de toekomst je brengt.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.