Waar moet ik aan denken bij een geregistreerd partnerschap

Waar moet ik aan denken bij een geregistreerd partnerschap

Allereerst aan de liefde. Een verbinding ga je aan omdat je samen verder door het leven wilt. De basis is de liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat we moeten constateren dat ook een financiële en juridische basis belangrijk zijn. Dat laatste is wat je regelt met een geregistreerd partnerschap. 

Een geregistreerd partnerschap houdt in dat je een handtekening zet bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en de voorwaarden regelt met een notaris. Je kunt de standaard voorwaarden volgen of hiervan afwijken door dit op te laten nemen in het contract. 

De kosten hiervoor verschillen per gemeente en notaris. Beide hanteren verschillende tarieven. Het is dus even uitzoeken wat je in jouw gemeente betaalt voor het bezoek aan de ambtenaar en welke tarieven de notaris hanteert waar je het contract laat opstellen.  

Een geregistreerd partnerschap gaat eigenlijk om dezelfde voorwaarden als wanneer je trouwt. Je draagt beiden de verantwoordelijkheid voor heel veel zaken. We zetten ze in het kort op een rij. 

-roerende goederen

Koop je een huis dan staat deze op beider naam. Je bent allebei verantwoordelijk voor de financiële consequenties. Dus ook als de relatie eindigt, draai je beide op voor een eventuele restschuld. Bij winst verdeel je die. 

Is er sprake van een huurhuis dan zijn jullie beiden de wettelijke huurders. 

-onroerende goederen

Meubels en andere spullen, het huis staat er zomaar vol mee. Wat je zelf inbrengt blijft van jou. Wat je samen koopt is van beiden. Tenzij je dit anders wilt regelen, dan moet je dat aanpassen in het contract. 

-kinderen

Als er uit jullie relatie kinderen worden geboren heb je beiden automatisch het ouderlijk gezag (in tegenstelling tot bij een samenlevingscontract. Het betekent ook dat bij scheiden je verplicht bent een ouderschapsplan en alimentatie te organiseren als het kind of de kinderen nog minderjarig zijn. 

-erfenis

Als een van beiden komt te overlijden gaan de spullen en het huis over naar de langstlevende. Familie kan hier geen aanspraak op maken. 

-pensioen

Bij uit elkaar gaan wordt het opgebouwd pensioen verdeeld. Tenzij je dat anders in de voorwaarden opgenomen hebt. Er is in de meeste gevallen recht op partnerpensioen, de helft van het opgebouwde pensioen ten tijde dat je samen was.

scheiden

Als je uit elkaar gaat hoeft er geen rechter aan te pas te komen. In tegenstelling tot wanneer je getrouwd bent. Een advocaat of notaris ontbindt het contract. Tenzij er minderjarige kinderen zijn, dan moet de rechter er alsnog aan te pas komen. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.