Waarom geregistreerd partnerschap bij kind?

Wie samen verder door het leven gaat en voor een geregistreerd partnerschap kiest, maakt daarmee juridische afspraken. Dat is vooral van belang voor als er kinderen uit de relatie worden geboren. 

Een geregistreerd partnerschap zorgt voor een stevige juridische basis onder een relatie. Het is minder vrijblijvend dan een samenlevingscontract en het is net even anders dan trouwen. 

Als man en vrouw een geregistreerd partnerschap aangaan

Die juridische afspraken zijn vooral van belang als er kinderen worden geboren. Heb je bij een samenlevingscontract niet beiden automatisch het ouderlijk gezag, de vader moet kinderen erkennen bij de gemeente en bij de rechter het ouderlijk gezag aanvragen, bij een geregistreerd partnerschap is dat automatisch geregeld. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken en je hoeft er niets apart voor te regelen. Dat geldt overigens ook voor adoptiekinderen. 

Als twee vrouwen een geregistreerd partnerschap aangaan

Ook in het geval een vrouw een relatie heeft met een andere vrouw en samen een geregistreerd partnerschap hebben, dan hebben beiden het ouderlijk gezag. Dat is het geval als het kind geboren is binnen het geregistreerd partnerschap, en alleen de geboortemoeder de moeder is, terwijl er volgens de wet geen vader is. Dit is het geval bij een anonieme donor of een bekende donor die het kind niet heeft erkend. Adopteren twee vrouwen samen een kind of adopteert een vrouw het kind waarvan de andere vrouw de moeder is (partneradoptie), dan krijgen beide vrouwen automatisch gezamenlijk het gezag.

Als twee mannen een geregistreerd partnerschap aangaan

Twee mannen met een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt een van de mannen alleen gezamenlijk gezag over een kind na een beslissing van de rechter. Als twee mannen een kind adopteren, krijgen zij automatisch allebei het gezag.

Bij beëindigen van de relatie

Bij het beëindigen van de relatie heb je uiteraard beiden de verantwoordelijk over de kinderen. Bij minderjarige kinderen moet er een ouderschapsplan worden opgesteld waarin onder andere wordt afgesproken waar de kinderen verblijven na een scheiding en hoe de omgangsregeling eruit gaat zien. Er worden ook afspraken gemaakt over de kinderalimentatie. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.