Voel je niks voor trouwen en voelt een samenlevingscontract niet genoeg voor jou? Dan is een geregistreerd partnerschap iets voor jou. En je bent niet de enige, want het aantal partnerschappen zit flink in de lift. Steeds meer koppels zien de voordelen in van het geregistreerd partnerschap. Waarom is dat de beste keuze? Is een betere keuze dan een samenlevingscontract?
Je hebt een prima relatie en kan je niet voorstellen dat er ooit gedoe komt. Dat is fijn, want dan heb je een goede relatie. Toch is het verstandig om juridisch het een en ander te regelen. Je zorgt daarmee voor een veilige basis en in sommige gevallen heb je een officieel document nodig, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis. Wanneer je afspraken met elkaar maakt en die op papier zet creëer je daarmee rust in je hoofd en heb je een stevig fundament om verder te bouwen.
Samen alles delen of juist niet
Een geregistreerd partnerschap ga je aan in beperkte gemeenschap van goederen. Schulden en bezittingen voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap blijven van jou. Dat geldt ook voor erfenissen en schenkingen die je tijdens het geregistreerde partnerschap krijgt. Wil je daar van afwijken en vastleggen wat van wie is? Dan kan je dat apart laten vastleggen in partnerschapsvoorwaarden. Ook als je een eigen bedrijf hebt kan het handig zijn om partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Zo voorkom je dat schuldeisers aanspraak maken op het vermogen van de andere partner. Verder is het zo dat als wat je samen bezit tijdens je partnerschap samen deelt, dat geldt voor spullen, financiële verplichtingen en schulden.
Geen duur feest, wel de achternaam van je partner
Een huwelijk vier je uitgebreid, kies je voor een partnerschap dan wordt er niet van je verwacht dat je een duur feest geeft. Een partnerschap helemaal geheim houden is overigens lastig, want je moet getuigen meenemen naar de gemeente. Vind je het fijn om dezelfde achternaam te krijgen? De meeste kinderen krijgen nog altijd de achternaam van hun vader, wil je als moeder dezelfde achternaam dan kan dat met een partnerschap.
Automatisch allebei ouderlijk gezag
Over kinderen gesproken, komen er kinderen dan wil je graag een stabiele basis. Zowel juridisch als financieel. Bij een geregistreerd partnerschap krijg je allebei automatisch het ouderlijk gezag. Dat betekent dat je bij een mogelijke scheiding een omgangsregeling moet regelen en kinderalimentatie moet betalen. Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen gaat het erom of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet zo, dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en is zij alleen degene met het gezag. Een van de mannen kan het kind erkennen en met de toestemming van de moeder het ouder gezag krijgen.
Samen een huis kopen
Ga je samen een huis kopen dan worden jullie allebei eigenaar van de woning. Het is belangrijk om dan een juridisch contract te hebben, want de hypotheekverstrekker zal hiernaar vragen. Maak afspraken met elkaar over wie wat betaalt en het eigendom van het koophuis. Op die manier weet je hoe het zit met de overwaarde of de restschuld wanneer de relatie eindigt. Of wat er gebeurt mocht een van jullie overlijden. Die afspraken kan je vastleggen wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat. Wil je nog meer informatie daarover en een advies op maat informeer dan bij een notaris.
Geen testament nodig
Een van de allergrootste voordelen van een geregistreerd partnerschap is dat je geen testament hoeft laten te maken. Door een wetswijziging in 2003 ben je automatisch bij een partnerschap elkaars erfgenaam en daarom ben je goed beschermd mocht er iemand van jullie komen te overlijden. In 2014 is de wet nogmaals veranderd. Sinds dat jaar hoef je voor de benoeming van een voogd ook niet meer naar de notaris. Je kan dat nu voor niets regelen op internet.