Waarom testament bij geregistreerd partnerschap?

Met een geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars erfgenaam. Waarom zou je dan een testament op laten maken? Om een aantal redenen.

Het is al triest genoeg wanneer een van de partners overlijdt, maar het kan nog schrijnender worden als die achtergebleven partner bijvoorbeeld het huis moet verkopen omdat de kinderen hun erfdeel opeisen. Dat heeft te maken met het automatische erfrecht, maar dat kan gelukkig niet gebeuren als er sprake is van een geregistreerd partnerschap. In dat geval gaat de erfenis al automatisch over naar de langstlevende partner. Dat heet het ‘verblijvingsbeding’.

Wat is een verblijvingsbeding?

Een verblijvingsbeding houdt in dat de alle bezittingen automatisch overgaan op de langstlevende. De kinderen behouden natuurlijk hun officiële erfrecht, maar ze hebben daar pas recht op als ook de langstlevende ouder is overleden.

Toch een testament

Toch kan het zinvol een testament op te laten maken, zeker als er sprake is van kinderen in de relatie. Mochten namelijk beide ouders overlijden en de kinderen nog minderjarig zijn dan is het belangrijk om de zorg voor hen goed geregeld te hebben. Ouders kunnen een of twee voogden in het testament laten opnemen. Een voogd mag dan alle belangrijke beslissingen over een kind maken. Ook een ouder kind heeft baat bij een voogd, die de zorg voor het kind draagt.

Versterfrecht en testamentair recht

Iedereen van zestien jaar en ouder kan een testament laten opmaken. Alles wat er middels een testament automatisch geregeld is als het om erfrecht gaat, heet versterfrecht. Daar kan ook vanaf geweken worden. Dan heet het testamentair erfrecht.

Versterfrecht houdt in dat de echtgenoot de enige erfgenaam is, als er geen kinderen zijn. Wie niet is getrouwd of geen geregistreerd partnerschap heeft vastgelegd, maar wel kinderen heeft, moet weten dat de kinderen de erfgenamen zijn. Zoals gezegd kan dat tot vervelende situaties leiden voor de achtergebleven partner. De kinderen erven in dit geval ieder een gelijk deel. Bij wie getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, wordt de erfenis (wettelijk) verdeeld onder de partner en de kinderen.

Bij een testamentair erfrecht, is het dus mogelijk van de regels af te wijken en dat gebeurt nog wel eens als er via en testament een partner of kinderen onterfd worden. Dat neemt niet weg dat de kinderen wel het recht behouden op hun erfdeel, de legitieme portie. Dat is de helft van het erfdeel. Dat gaat louter om geld, niet om spullen zoals een inboedel of een huis.

Wat veel mensen vergeten is alle gegevens die online rondgaan over iemand. Als je wilt dat dat allemaal verwijderd wordt (social media accounts, foto’s) dan is het raadzaam dit in het testament op te laten nemen.



Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.