Waarom trouwen als je ook kunt kiezen voor geregistreerd partnerschap

Waarom trouwen als je ook kunt kiezen voor geregistreerd partnerschap

We trouwen steeds minder vaak. Niet dat de liefde minder vaak zegeviert, maar we kiezen voor andere vormen van het bezegelen ervan. Het geregistreerd partnerschap is er daar een van.

Minder mensen voelen de noodzaak om te trouwen en dat heeft uiteraard ook te maken met het feit dat er alternatieven zijn. Andere manieren om financieel en juridisch een basis onder de relatie te leggen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde twee jaar geleden al dat vooral twintigers en dertigers minder trouwen. In 2017 trouwden er twintigduizend minder koppels dan twintig jaar eerder. In dat jaar kozen veertien procent meer stellen voor een geregistreerd partnerschap.

Minder kosten en makkelijker scheiden

Met een geregistreerd partnerschap stap je eigenlijk ook in het huwelijksbootje met dat verschil dat wanneer je uit elkaar gaat je niet naar de rechter hoeft. Het lijkt veel mensen aan te spreken. Bovendien zit niet iedereen te wachten op hoge kosten voor een trouwfeest, jurk en maatpak. Dat kan later ook nog wel.

De kosten voor een geregistreerd partnerschap zijn dan ook lager dan die van de gemiddelde trouwakte opstellen inclusief bruiloft. Een duidelijk bedrag is moeilijk te noemen omdat je zowel afhankelijk bent van de kosten van de gemeente voor het zetten van handtekening bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en de tarieven van de notaris bij het opstellen van de voorwaarden. Al met al ben je al gauw bij elkaar zo’n vijftienhonderd euro kwijt. Maar nogmaals, afhankelijk van gemeente- en notaristarieven kan dat heel anders uitpakken.

Beiden verantwoordelijk voor woning en kinderen

Laat je dan ook goed informeren en ken de voorwaarden. Zo ben je automatisch beiden verantwoordelijk voor een koopwoning en komt deze op beider naam te staan. Je bent elkaars erfgenaam zodat bij het overlijden van een van beiden alle spullen automatisch naar de langstlevende gaan en familie hier geen aanspraak op kan maken. Je krijgt bovendien automatisch beiden het ouderlijk gezag over eventuele kinderen die je samen krijgt. Dat is bijvoorbeeld bij een samenlevingscontract niet zo. Betekent ook dat wanneer de relatie eindigt en er nog minderjarige kinderen bij betrokken zijn, er alimentatie en een ouderschapsplan moeten zijn.

Er is dus veel geregeld als je kiest voor een geregistreerd partnerschap. Daarmee creëer je rust mocht er iets misgaan of anders lopen dan je voor ogen had. Het biedt juridisch een stevige basis.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.