Waarom trouwen voor de wet?

Trouwen betekent dat er een belofte naar elkaar wordt gedaan, het ja-woord onderschrijft dat. Eenmaal getrouwd zijn er automatisch veel juridische en financiële zaken geregeld. Dat is veelal de reden om te trouwen.

Bij trouwen voor de wet geef je elkaar letterlijk het ‘ja-woord’. Dat moet je uitspreken naar elkaar. Dat geeft al aan dat trouwen niet louter uit een feest en een mooie jurk of fraai kostuum bestaat. Trouwen betekent eigenlijk dat je belooft goed voor elkaar te zorgen, onder alle mogelijke omstandigheden. Het feestje is bijzaak, alhoewel vaak wel de kers op de bruidstaart.

-Bij kinderen: verschil met samenlevingscontract

Als er kinderen komen, ben je automatisch allebei ouder en heb je het ouderlijk gezag. In tegenstelling tot bij een samenlevingscontract waarbij de vader het kind moet erkennen en het ouderlijk gezag moet aanvragen.

-Erkenning en ontbinding van contract: verschil met geregistreerd partnerschap

Een huwelijk wordt overal in de wereld erkend. Dat is niet het geval bij een geregistreerd partnerschap dat vrijwel hetzelfde biedt als trouwen. Hierin zit dus het verschilt. Evenals in het ontbinden ervan. Bij een geregistreerd partnerschap kan dat zonder tussenkomst van een rechter (mits er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn). Bij een scheiding na een huwelijk komt altijd de rechter eraan te pas.

-Erven, pensioen en bezittingen

Als je trouwt erf je van elkaar en heb je pensioenrecht. Dat is allemaal automatisch geregeld. Datzelfde geldt voor de bezittingen. Trouwde je voor 2018 automatisch in gemeenschap van goederen, zodat alle aankopen en bezittingen en schulden van beiden zijn, na 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van samen waren en de toekomstige bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen vallen. Erfenissen en schenkingen vallen daarbuiten. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van een van de partners alleen waren. Die blijven van die partner. Dat kan anders worden geregeld, maar dan moet dat bij de notaris worden vastgelegd.

-Scheiden

Ga je uit elkaar dan moet je kunnen aantonen welke bezittingen die buiten de beperkte gemeenschap van goederen vallen, van jou zijn. Met bijvoorbeeld een factuur van de aankoop. Als je dat niet kunt aantonen, krijgt de ex-partner hier alsnog de helft van bij een scheiding.

-Trouwakte en testament

Dit alles geeft aan dat er veel automatisch is geregeld. Wens je dat anders, dan kun je dat via de notaris regelen. Je kunt het contract, de trouwakte, wijzigen of je kunt ook een testament op laten maken.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.