Trouwen doen steeds minder mensen. Op de een of de andere manier is het minder aantrekkelijk omdat er ‘makkelijkere’ alternatieven zijn. Het geregistreerd partnerschap is er daar een van.
Toegegeven, een trouwpartij kan een fantastisch feest opleveren. De liefde moet gevierd, nietwaar. Maar niet iedereen ziet dat zitten en soms is de opmaat naar een trouwerij een ander soort contract, zoals een geregistreerd partnerschap.
Met een geregistreerd partnerschap kun je het samen jarenlang volhouden. Misschien volgt er wel nooit een trouwerij. Kan prima omdat de voorwaarden van een geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk zijn aan die van trouwen.
Het enige verschil is dat er -wanneer er geen of reeds volwassen kinderen bij betrokken zijn- geen rechter aan te pas hoeft te komen als je uit elkaar gaat en besluit onafhankelijk van elkaar verder te gaan.
Veel gezamenlijke verantwoordelijkheden bij geregistreerd partnerschap
Bij een geregistreerd partnerschap heb je samen de verantwoordelijkheid, ook financieel, voor een eigen huis en ben je beiden automatisch eigenaar. Je hebt elkaars erfrecht zodat familie geen aansprak kan maken op spullen mocht een van beiden komen te overlijden.
Als er kinderen uit de relatie worden geboren heb je beiden automatisch het ouderlijk gezag. In tegenstelling tot bij een samenlevingscontract waarbij alleen de moeder dat heeft. De vader moet het kind erkennen om het ouderlijk gezag te krijgen.
Wél naar de rechter voor ontbinding, met minderjarige kinderen
Als de relatie eindigt betekent dat wel dat er een in het geval van minderjarige kinderen een ouderschapsplan moet worden opgesteld. Ook is er dan sprake van kinderalimentatie. In dat geval moet de rechter de relatie ontbinden.
Steeds meer mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap als financiële en juridische basis onder hun relatie. Trouwen kan altijd nog, daarna. Andersom kan echter niet.
Het is ook mogelijk te kiezen voor een samenlevingscontract, maar dan is er geen automatisch ouderlijk gezag voor beiden. Alleen de moeder krijgt dat gezag, de vader moet het kind erkennen.
Om de eigendommen bij overlijden op de langstlevende te laten overschrijven is het belangrijk een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract op te nemen. Op die manier laat je elkaar verzorgd achter en kan familie geen aanspraak maken op eventuele spullen of een deel van de waarde van het huis. Bij een geregistreerd partnerschap is dat allemaal niet nodig.
De kosten zijn variabel
De kosten voor een geregistreerd partnerschap lopen nogal uiteen omdat je het gemeentelijke tarief betaalt als je beiden een handtekening zet bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Gemeentelijke tarieven zijn overal weer anders.
Dat geldt ook voor de tarieven van de notaris waar je de voorwaarden vastlegt. Bovendien betekent afwijken van het standaardcontract ook extra kosten. Informeer bij eventueel bij verschillende notariskantoren wat zij hiervoor rekenen.