Wat is goedkoper: een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

De kosten voor een contract als je gaat samenwonen verschillen per notaris en gemeente. Daar is dus moeilijk iets over te zeggen. Een samenlevingscontract kan echter goedkoper zijn. We leggen uit waarom.

Een samenlevingscontract kun je helemaal zelf opstellen. Als je het allebei eens bent over wat je erover op papier zet, is daar niet veel meer voor nodig. Je kunt samen het contract handgeschreven of getypt opstellen. Je print het uit, legt het in de lade en het is klaar. Je kunt dit ook online organiseren. Kost je niets.

Kosteloos onderhands samenlevingscontract

Als je het zelf opstelt, heet dit een onderhands samenlevingscontract. Je hoeft er niet voor naar de notaris. Het nadeel is wel dat het in dit geval geen notariële akte is. Dat kan lastig zijn bij het kopen van een huis of het regelen van het partnerpensioen. In die gevallen wordt er naar een notarieel contract gevraagd.

Notariskosten voor een akte

In het eerste geval, bij een onderhands samenlevingscontract, hoeft je dat niks te kosten. Laat je een samenlevingscontract opstellen bij een notaris dan moet je rekenen op een bedrag tussen de driehonderd en vijfhonderd euro. Dan heb je wel die notariële akte te pakken. Dat geeft meer mogelijkheden als je samen voor grote beslissingen staat zoals het kopen van een huis of als je kinderen krijgt.

Gratis geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap verschilt nauwelijks nog iets van trouwen als we kijken naar wat er juridisch en financieel wordt vastgelegd. Je wordt automatisch elkaars erfgenaam en hebt beiden het ouderlijk gezag over eventuele kinderen. En sinds 2018 is er de Wet beperkte gemeenschap van goederen. Je deelt niet automatisch alles.

Voor het vastleggen van een geregistreerd partnerschap moet je naar het gemeentehuis. De kosten hiervoor verschillen per gemeente. Een standaard ‘ceremonie’ (met minimaal twee en maximaal vier getuigen) kost gemiddeld tussen de honderd en vijfhonderd euro. Op sommige momenten kan het gratis, dat is vaak het geval op maandagochtend. Houd er dan wel rekening mee dat daar een wachtlijst voor kan zijn.

Altijd notariskosten

Om de afspraken vast te laten leggen, moet je wel eerst nog naar de notaris. De kosten daarvoor verschillen per notariskantoor. Je kunt kiezen voor een standaard akte, maar wil je afwijken van die standaard akte geregistreerd partnerschap en afspraken toevoegen of wijzigen, dan kan dat ook. Daar zijn dan wel (extra) kosten aan verbonden. Uiteindelijk is er dan een notariële akte waar alle afspraken in vermeld staan wat betreft onder andere de bezittingen, erven, pensioen en wat er geregeld wordt als de relatie eindigt.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.