Wat zijn je rechten en plichten bij een geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is een formele relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht of van verschillend geslacht die niet gehuwd zijn. Het is een wettelijke constructie die veel vergelijkbare rechten en verplichtingen geeft als het huwelijk. In Nederland is het registreren van een geregistreerd partnerschap sinds 1998 mogelijk. Geregistreerde partners hebben recht op een aantal fiscale voordelen, zoals het overdragen van de hypotheekrenteaftrek, en hebben ook verplichtingen, zoals de verplichting om voor elkaar te zorgen. In sommige landen worden geregistreerde partnerschappen ook wel “civil unions” genoemd. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat een geregistreerd partnerschap niet hetzelfde is als een huwelijk, en sommige rechten en verplichtingen kunnen verschillen. Daarom is het raadzaam om juridisch advies in te winnen als men overweegt een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Welke rechten en plichten je hebt, vertellen we je hier.

Welke rechten heb je?

Bij een geregistreerd partnerschap hebben beide partners veel van dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk. Zo hebben ze recht op een wettelijke huwelijksgoederengemeenschap en zijn ze financieel verantwoordelijk voor elkaar. Ze hebben ook recht op een verdeling van de huwelijksgoederen als het partnerschap wordt ontbonden. Ze hebben recht op een alimentatie en pensioen. Ook hebben ze recht op elkaars inkomens- en vermogensverdeling in acht te nemen. Beide partners hebben recht op verlof bij ziekte van de ander en het recht op een verblijfsvergunning voor de buitenlandse partner. Ze hebben ook recht om elkaars naam te dragen en hebben recht op een medische verklaring van elkaar. Ze hebben ook recht op elkaars gezondheidszorg en zorgverzekering.

Er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk, zoals bijvoorbeeld dat het niet zomaar kan worden ontbonden en dat er geen recht bestaat op een vergoeding van huwelijksvermogens. Wanneer je samen kinderen hebt, dan hebben jullie beide de bevoegdheid om de bedtijd 15 jaar van je kind te bepalen.

De verplichtingen

Bij een geregistreerd partnerschap heb je veel van dezelfde plichten als bij een huwelijk. Dit omvat onder andere financiële verplichtingen zoals het delen van de kosten van het huishouden, de zorg voor elkaar en eventuele kinderen, en het respecteren van elkaars persoonlijke ruimte en beslissingen. Er kan ook een verplichting zijn om elkaar te ondersteunen bij het bereiken van persoonlijke doelen en het oplossen van problemen. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je partner over verwachtingen en verplichtingen om ervoor te zorgen dat jullie relatie gezond en gelukkig blijft.

Wat als jullie uit elkaar gaan?

Bij een geregistreerd partnerschap hebben beide partners de plicht om voor elkaar te zorgen en elkaar te ondersteunen. Als een geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, moeten beide partners beslissen hoe ze hun bezittingen en eventuele kinderen zullen regelen. Zelfs dient er afstemming te zijn over de bedtijd 13 jaar van je kind. Dit kan vaak via onderhandelingen of via een mediator. Indien dit niet lukt, kan een rechter uiteindelijk beslissen over de verdeling van bezittingen en eventuele kinderalimentatie.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.