Het is niet altijd makkelijk om goed met geld om te gaan. In de meeste gevallen lukt het toch wel om de financiën aardig op de rit te houden. Maar wat doe je als je echt de grip verliest op de financiën? Soms kan bijvoorbeeld dementie, een verslaving of een lichamelijke of verstandelijke beperking zorgen voor problemen. Het is fijn om dat hulp te krijgen. In dit artikel lees je over bewindvoering.
Gegronde redenen
Bewindvoering wordt wel eens een laatste redmiddel genoemd. Het kan dus ook niet voor iedereen ingezet worden. Er moeten gegronde redenen zijn die aantonen dat iemand echt niet meer zelf met zijn geld kan omgaan. Bij bewindvoering geef je de controle over jouw geld uit handen aan een bewindvoerder. Bewindvoering wordt altijd aangevraagd via een kantonrechter, die het besluit kan nemen om iemand onder bewind te stellen of niet. Dit hoeft overigens niet altijd door de persoon zelf aangevraagd te worden. Maak jij je bijvoorbeeld zorgen om jouw kind of je ouders? Dan kun je ook bewindvoering aanvragen. Bewindvoering vraag je aan door een online formulier in te vullen. Dit kan bijvoorbeeld op www.rechtspraak.nl. Je mag zelf een bewindvoerder kiezen. Dit kan een familielid of kennis zijn die je vertrouwt, maar je kunt ook kiezen voor een professionele bewindvoerder.
In alle regio’s bewindvoerders
In de regio Rotterdam kun je kiezen voor Bewindvoering Rotterdam. Op Orde Bewindvoering zet haar kennis en ervaring in om kwetsbare en/of hulpbehoevende mensen in de samenleving te helpen. Zij hopen de persoon die onder bewind staat te beschermen tegen zichzelf of anderen, bijvoorbeeld wanneer je financieel uitgebuit wordt. Dit doen zij door jouw geld te beheren, een budgetplan op te stellen en jou maandelijks of wekelijks een bedrag over te maken. Bij het budgetplan wordt vooral gekeken naar de vaste lasten. Die zijn het meest belangrijke. Denk dan aan huur, gas en elektra of de zorgverzekering. Ook het aanvragen van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en het verzorgen van de belastingaangifte behoren tot de taken van een bewindvoerder.
Door het gehele land heen zijn bewindvoerders actief. Zoek je een goede, professionele bewindvoerder in jouw regio? Kijk dan bijvoorbeeld op de website van Horus, NBPB of NBBI. Overigens hoef je niet altijd direct bewindvoering aan te gaan. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld budgetbeheer.
Doel van bewindvoering
Het doel van bewindvoering is dat je weer een stabiele basis hebt als het gaat om de financiën. Wanneer je eenmaal in betalingsproblemen zit, is het heel lastig om daar weer uit te komen. De bewindvoerder kijkt of er bijvoorbeeld ruimte is of blijft voor een telefoonabonnement. Is die ruimte er, dan kan daar geld voor worden vrijgemaakt. Een bewindvoerder lost geen schulden af. De prioriteit ligt echt bij het herstellen van de financiële balans. Wel kan een bewindvoerder, wanneer die balans terug is, helpen om regelingen te treffen met de schuldeisers.