Welke documenten heb ik nodig voor een geregistreerd partnerschap met een buitenlander?

Is één van de partners geboren in een land buiten Nederland, dus afkomstig uit het buitenland, dan is er een aantal documenten nodig om in Nederland een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Als die documenten allemaal in orde zijn, gelden de normale Nederlandse regels voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap.

Benodigde documenten

-verklaring schijnhuwelijk

In ieder geval heeft de buitenlandse partner een ‘verklaring geen schijnhuwelijk’ nodig. Dat is om aan te tonen dat het niet gaat om een zogenoemd huwelijk of geregistreerd partnerschap omwille van het in de wacht slepen van een verblijfsvergunning.

-Verklaring verblijfsrecht

Gaat het om iemand die uit een land afkomstig is dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte, dat zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland, en in Nederland woont dan is er een verklaring omtrent verblijfsrecht nodig.

-verklaring verblijfplaats

Ook heeft de partner die afkomstig is uit het buitenland een verklaring nodig van de Nederlandse partner over zijn of haar verblijfplaats. De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is verantwoordelijk voor toekenning van een verblijfsvergunning voor buitenlandse partners. Is dat in orde dan mag de buitenlandse partner naar Nederland komen.

-bewijs niet al geregistreerd partner te zijn

Als je eerder in het buitenland woonde heb je bovendien een bewijs nodig dat je daar al niet eerder bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Deze verklaring kun je in je laatste woonplaats in het buitenland opvragen. Deze verklaring moet wel gelegaliseerd worden, waarmee het ook in Nederland geldig is.

Als dit alles in orde is, staat niets nog in de weg om een geregistreerd partnerschap aan te gaan in Nederland. Ook als er sprake is van een partner die uit het buitenland komt.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.