Wie afziet van het boterbriefje kan voor een margarinebriefje kiezen

Er zijn heel wat uitdrukkingen en gezegdes die met het huwelijk te maken hebben, maar er is er ook een woord dat staat voor geregistreerd partnerschap. 

Een boterbriefje halen, kent u die uitdrukking? Sinds het begin van de twintigste eeuw staat dit voor de ‘huwelijksakte ondertekenen’, voor die tijd had het boterbriefje een andere betekenis.

Er bestaat ook het woord margarinebriefje. Daar hebben mensen minder vaak van gehoord. Dit is een document waarin wordt vastgelegd dat twee mensen een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Geen huwelijk dus, wel een handtekening gezet.

Zonder witte jurk en hoge hoed

Het is duidelijk dat voor het zetten van die handtekening de witte jurk en de hoge hoed niet langer nodig zijn. Een geregistreerd partnerschap is evenals een huwelijk, een manier om afspraken vast te leggen, vooral voor later.

Het geeft vrijwel dezelfde rechten als een huwelijk. Vaak kiezen mensen voor dit geregistreerd partnerschap als ze geen zin hebben in een groot feest, low-budget zonder veel poespas hun relatie willen vastleggen en goede juridische en financiële afspraken willen maken. Met name wanneer er kinderen komen is een geregistreerd partnerschap eveneens van belang.

Regel het goed in verband met erfenis

Het betekent onder meer dat de vrouw de achternaam van de man mag aannemen als ze dat wenst, en dat wat gezamenlijke wordt aangeschaft ook daadwerkelijk van beiden is. Moet dat anders geregeld worden, bijvoorbeeld als een van beiden een eigen bedrijf bezit, is het mogelijk om voor andere voorwaarden te kiezen.

Daarnaast is het van belang wanneer je wenst dat je partner van jou erft bij overlijden. Is er dan geen contract, dus geen geregistreerd partnerschap, gaat bij overlijden zijn of haar bezit naar de familie.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.