Wie kies jij als getuige bij geregistreerd partnerschap? 

Wil jij samen met je geliefde graag een geregistreerd partnerschap? Dan heb je getuigen nodig. Een getuige moet zijn of haar handtekening zetten om het partnerschap rechtsgeldig te maken. Door hun handtekening te zetten stemmen zij in met jullie geregistreerd partnerschap. Zonder getuigen gaat het je niet lukken om een geregistreerd partnerschap aan te gaan.  

Nu is een handtekening zetten een simpele taak, maar wel een hele belangrijke. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over wie je als getuige vraagt. 

Wanneer je getuigen gaat vragen moet je allereerst weten hoeveel getuigen je mag kiezen. Voor de registratie van een partnerschap heb je minimaal twee getuigen nodig. Het maximum aantal is vier. 

Wie mogen getuigen zijn? 

En wie mag je vragen? De minimumleeftijd voor je getuigen is achttien jaar. Minderjarigen mogen dus niet getuigen. Daarnaast moeten je getuigen een geldig identiteitskaart of een geldig paspoort hebben. Qua nationaliteit maakt het niet uit. Daar zitten geen regels aan verbonden. 

En dan de hamvraag: wie kies je dan? 

Je mag zelf bepalen wie je kiest. Familie, vrienden, kennissen alle opties staan open. Zelfs iemand ie je nog maar net kent mag je laten tekenen. Natuurlijk is het veel leuker om iemand te kiezen met wie je een speciale band hebt. Daarom kiezen veel stellen voor een familielid of vrienden. Iemand die dichtbij ze staat. Voor de getuigen zelf is het meestal ook een hele eer om te mogen tekenen. Laat je overigens niet leiden door anderen. Ga op je eigen gevoel af. Voel je ook niet verplicht om iemand als getuige te vragen, omdat je toevallig zelf getuige was op zijn of haar huwelijk. 

Kinderen mogen ook een rol spelen

Wist je dat je je eigen zoontje, dochtertje of neefje of nichtje ook mag laten tekenen? Getuigen moeten minimaal achttien jaar oud zijn, maar je kan zelf een kinderakte op stellen en een kind symbolisch laten tekenen. Echt tekenen mag niet, maar op deze manier kan je je eigen kind toch een rol laten spelen. Je moet er daarnaast voor zorgen dat je over minimaal twee getuigen beschikt die wel aan de juiste voorwaarden voldoen, zodat je het partnerschap officieel kan maken. 

Stel de vraag! 

Je weet wie je getuige gaat worden, maar dan moet je diegene uiteraard ook nog vragen. Hoe je dat doet dat kan je zelf bepalen. Vind je het lastig? Ga bijvoorbeeld met diegene uiteten en stel dan de vraag. Of geef diegene een klein cadeautje met daarop de vraag. Hoe je het ook gaat vragen, maak het persoonlijk. Ook bij een geregistreerd partnerschap is het een hele eer als je gevraagd wordt als getuige. Laat dit dan ook aan degene merken. 

Van getuigen veranderen 

Wil je op het laatste moment nog veranderen? Dat kan zolang het geregistreerd partnerschap nog niet is ondertekend. Het is zaak dat je zo snel mogelijk het verzoek indient om de getuigen te veranderen. Kan een getuige op het allerlaatste moment niet aanwezig zijn? Dat hoeft niet een ramp te zijn, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je nog twee getuigen overhebt. Vandaar dat het handig kan zijn om altijd meer dan twee getuigen te vragen. Liever eentje teveel. Zo weet je zeker dat het belangrijke moment voor jullie  niet uitgesteld hoeft te worden.  

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.