Zo romantisch was het samenleven toen niet

Zo romantisch was het samenleven toen niet

Wist je dat het huwelijk pas sinds de middeleeuwen bestaat? Daar was in de basis weinig romantisch aan. Tegenwoordig kunnen we ons samenzijn op meerdere manieren bezegelen, en de romantiek volop toelaten.

Samen door het leven gaan is omgeven met een vleug romantiek en liefde. Soms een beetje meer en soms een beetje minder. Vroeger echter helemaal niet. Het huwelijk kennen we vanuit de middeleeuwen, toen samenleven met één partner de norm werd. Ook was het gewoon om te trouwen om bezit, land en erfenissen. In de meeste gevallen om die binnen de familie te houden.

Of beide partners elkaar nou aardig, lief of zorgzaam vonden, dat deed er nog niet toe. Pas later, vanaf de zeventiende eeuw, werd de geschiktheid van beide partners aan elkaar getoetst. Nog niet echt romantisch, maar het ging al enigszins de goede kant op als het gaat om enige toenadering, ofwel de liefde.

Rechten en plichten ten opzichte van elkaar

Tegenwoordig wordt gekozen op basis van die liefde. En is het niet eens nodig om de huwelijksbelofte af te sluiten om samen door het leven te gaan. Het kan zonder, alhoewel de wens bestaat dat de juridische en financiële zaken nog altijd wel goed geregeld zijn. Dat kan, behalve via het huwelijk, ook via een geregistreerd partnerschahttps://geregistreerdpartnerschap.nl/wat-houdt-geregistreerd-partnerschap-in/p.

Dan is een ‘ja-woord’ niet nodig. Mochten beide partners toch besluiten uit elkaar te gaan dan kan dat zonder tussenkomst van de rechter. Je hebt met een partnerschap wel een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Je krijgt samen het ouderlijk gezag als er kinderen komen, en er is sprake van onderhoudsplicht en erfrecht.

De romantiek ook dan ver te zoeken? Zie het zo dat er een stevige juridische basis onder je relatie ligt met een geregistreerd partnerschap waardoor je rust en vrijheid ervaart. Dan is er volop ruimte voor romantiek.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.