Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Beide kost geld. Buiten het feestje om, vertellen we hier hoeveel het in de basis kost.
Als je op maandagochtend trouwt, kan dat zomaar gratis zijn. Geef je geen feestje en ga je een kop koffie drinken met elkaar en de getuigen dan ben lekker goedkoop uit. Ook het geregisseerd partnerschap kan soms op bepaalde momenten in de gemeente gratis. Dat moet je dan net weten.
Maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen maken er toch een feestje van. Dat feest kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wie flink wil uitpakken zal diep in de buidel moeten tasten. Je kunt het ook eenvoudiger houden. Ieder heeft daar een eigen keuze in.
Wat kost het voltrekken ervan?
Een huwelijksvoltrekking en een partnerschapsregistratie laten vastleggen, kosten in de basis (exclusief lokatiekosten) ruim 300 euro. De kosten voor een geregistreerd partnerschap liggen in het algemeen eerder tussen de 500 en 1700 euro, naar gelang aanvullende voorwaarden die je zelf nog wilt laten opstellen bij een notaris.
Trouwen kan van maandag tot en met donderdag voor rond de 375 euro. Op vrijdag is dat vaak iets duurder. Op zaterdag trouw je voor ongeveer 650 euro en wil je op zondag trouwen dan moet je rekenen op een kleine 800 euro. Natuurlijk kan dit per gemeente wel verschillen.
Of je het nu om het geld doet of dat je bewust kiest voor een samenlevingsvorm die het beste bij jullie past op dat moment, het kost altijd geld.
Niet veel verschil meer
Daarnaast zitten er tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap zoveel verschil niet meer. In beide gevallen zijn de bezittingen voor samen (behalve als je dat anders laat vastleggen), heb je gezamenlijk het ouderlijk gezag over kinderen en erf je van elkaar.
Mocht je uit elkaar gaan dan is dat bij een geregistreerd partnerschap eenvoudig, je hoeft er niet voor naar een rechter. Mits er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Wie getrouwd is en wil scheiden moet dat sowieso met de rechtbank regelen. In alle gevallen moet er voor kinderen een ouderschapsplan worden opgesteld en moeten er afspraken worden gemaakt over kinderalimentatie.
Dit moet je weten
Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie, onder andere gaat het om de vraag of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet het geval dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en heeft alleen zij het gezag. Een van de mannen kan het kind dan erkennen en moet toestemming van de moeder het ouderlijke gezag aanvragen.