Als je twijfelt over trouwen

Als de liefde bloeit, is er vaak de wens deze te bezegelen. Voor veel stellen is trouwen echter een grote stap. Dan is het geregistreerd partnerschap een goed alternatief. Trouwen kan altijd nog, maar hoeft niet. Wel zo relaxed. 

De liefde bloeit en gloeit, er worden als de wiedeweerga ringen gekocht en een huis, en voor je het weet klinken de chapel bells. Soms razendsnel en superromantisch. Niet zo gek dat het ook verliefden afschrikt, want trouwen klinkt echt wel serieus. Een geregistreerd partnerschap lijkt een goed alternatief als je trouwangst voelt. 

Trouwangst is een bestaand woord

Trouwangst is een bestaand woord en dat betekent meestal dat we het serieus mogen nemen. Zo meldde jaren terug de media dat de Britse prins Edward trouwangst had en het daarom maar liefst vijf jaar duurde voor hij zijn droomvrouw ten huwelijk vroeg. Logisch als je weet dat er in zijn familie nogal wat huwelijken zijn gesneuveld. Dat doet misschien niets af aan zijn liefde voor zijn partner, maar wel aan de bezegeling van de relatie. 

Of jij er ook zo lang over doet? Dat maakt natuurlijk niets uit, want trouwen hoeft immers niet. Je kunt je leven lang samenzijn met een geregistreerd partnerschap als contract. Alles goed geregeld zonder dat je iets hoeft met ceremonies, ringen en het ontspannen idee dat als er iets misgaat je niet meteen met een rechter te maken krijgt. Als er tenminste geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn. 

Meer stellen kiezen voor geregistreerd partnerschap

Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trouwden er in 2021 56,4 duizend paren en sloten 26,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Daarna daalde het aantal huwelijken. 

‘Steeds meer mensen kiezen voor het geregistreerd partnerschap om hun relatie formeel vast te leggen. Dat kan sinds 1998 en vanaf 2014 is het juridisch ouderschap net zo geregeld is als bij een huwelijk. Sindsdien wint het geregistreerd partnerschap aan populariteit’, concludeert het CBS. 

Ook stellen van gelijk geslacht kiezen vaker voor het geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk, wat sinds 2001 mogelijk is. In 2021 werden 1192 huwelijken en 828 partnerschappen gesloten waarbij de partners van gelijk geslacht waren. Iets vaker twee vrouwen dan twee mannen.

Niet bang voor een geregistreerd partnerschap

Het CBS concludeert eveneens dat er minder getrouwd wordt en meer gescheiden. Dat neemt niet weg dat veel stellen ervoor kiezen om samen door het leven te gaan, weliswaar steeds vaker met een geregistreerd partnerschap als fundament. Voelt voor veel mensen stukken beter dan meteen in dat huwelijksbootje stappen. Wetende dat je met een geregistreerd partnerschap de juridische- en financiële zaken evengoed geregeld hebt als bij een huwelijk. Dan hoef je nergens bang voor te zijn. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.