Het vast laten leggen van een relatie in een contract kost geld. Een samenlevingscontract kun je nog zelf regelen, maar voor het laten registeren van een officieel partnerschap heb je ambtenaren nodig.
Een geregistreerd partnerschap regel je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarna ga je nog twee keer naar de notaris om partnerschapsvoorwaarden vast te laten leggen. Niet verplicht overigens, maar vaak wel gewenst om ‘op maat’ afspraken te maken.
Soms kan het op bepaalde momenten bij de gemeente gratis worden geregeld, net als trouwen op maandagochtend. Ga je op een ander moment dan verschillen de kosten per gemeente. Vaak kom je ergens tussen de 500 en ruim 1700 euro uit.
In vergelijking met een samenlevingscontract
Een samenlevingscontact is te allen tijde goedkoper omdat je dat zonder notaris kunt opstellen. Je maakt samen afspraken, zet deze op papier en zet er allebei een handtekening onder. Dan heb je echter geen notarieel samenlevingscontract en mocht je een hypotheek willen aanvragen dan wordt er vaak gevraagd naar juist een juridisch ofwel notarieel contract.
Dat betekent dat je een samenlevingscontract bij de notaris moet opstellen. Wat dat kost is afhankelijk van bij welke notaris je terecht komt. De tarieven zijn vrij en kan lonen om een en ander met elkaar te vergelijken. Dat kan je veel geld schelen. Gemiddeld liggen de kosten rond de 225 euro.
Een samenlevingscontract is veelal in een paar dagen geregeld, maar een geregistreerd partnerschap op laten stellen kost een paar weken. Er zijn immers in die tussentijd ambtenaren mee bezig. Die mensen moeten betaald.
Van wie zijn de spullen?
Bij een geregistreerd partnerschap is het sinds 2018 zo dat bezittingen en schulden die zijn aangegaan na het partnerschap van beiden zijn. Schenkingen en erfenissen zijn van degene die deze krijgt en bij het uit elkaar gaan krijg je elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Voor kinderen ben je beiden juridisch verantwoordelijk. Bij een samenlevingscontract is dit alles niet automatisch geregeld.
Hoe gaat dat bij overlijden of scheiden?
Bij overlijden erf je automatisch van elkaar als je een geregistreerd partnerschap aangaat. Bij een samenlevingscontract is dat niet zo.
De notaris of een advocaat regelt een scheiding bij een geregistreerd partnerschap. Je hoeft er niet voor naar de rechter, maar toch kost het geld. Als je uit elkaar gaat is er bij een geregistreerd partnerschap een wettelijke alimentatieregeling voor een periode van minimaal vijf en maximaal twaalf jaar. Bij een samenlevingscontract is dat niet aan de orde, tenzij je dat expliciet in het contract opneemt.
Nog even het pensioen
Zowel bij een geregistreerd partnerschap als bij een notarieel samenlevingscontract heb je recht op partnerpensioen. Ook heb je in beide gevallen recht op vrijstelling voor de erfbelasting van ruim 660.000 euro.
Geregistreerd partnerschap nodig?
Willen jullie een geregistreerd partnerschap afsluiten en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.
Meer weten over geregisteerd partnerschap?
Willen jullie graag meer weten over het afsluiten van een geregistreerd partnerschap? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.