Hoe lang duurt ontbinden geregistreerd partnerschap? 

Bij het afsluiten van een geregistreerd partnerschap ga je er natuurlijk niet vanuit dat het ooit ontbonden wordt. De praktijk laat echter zien dat er nogal eens wordt gescheiden. Hoe gaat dat in zijn werk bij een geregistreerd partnerschap? Wat moet je regelen en hoeveel tijd neemt dat? 

Een geregistreerd partnerschap is een contract dat je afsluit om je relatie met een aantal financiële en juridische afspraken te verstevigen. Het doel is om in ieder geval geen gesteggel te krijgen over het erven van spullen, de verdeling van kosten of het zorgen voor (minderjarige) kinderen mocht er een kink in de kabel komen. Die kink in de kabel is er als bijvoorbeeld besloten wordt de relatie te beëindigen. Dat is al triest en emotioneel genoeg, dan wil je daar niet nog eens allerlei complicaties bij hebben. 

Afspraken bij een geregistreerd partnerschap

Eerst maar eens over die afspraken. In een contract voor een geregistreerd partnerschap maak je afspraken over hoe onder andere de kosten voor het huishouden, verzekeringen, vakanties en het huis worden verdeeld. Of het nu om een huurhuis of een koophuis gaat, dat maakt op zich niet uit. Wat wel belangrijk is, is dat bij overlijden van een van de partners een (koop)huis op beider naam staat en de langstlevende partner in het huis kan blijven wonen. Dat kan maar beter goed geregeld zijn, wat met een geregistreerd partnerschap zo is. Bij een samenlevingscontract een andere vorm van een contract als je samen verder door het leven wilt, is dat niet vanzelfsprekend. Daarvoor moet je dan een verblijvingsbeding in het contract op laten nemen. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dat niet. Ook de pensioenen en het ouderschap zijn bij een geregistreerd partnerschap direct goed geregeld. Je hebt automatisch beiden het ouderlijk gezag en de verantwoordelijkheid voor eventuele kinderen. Als ze nog minderjarig zijn, blijf je altijd samen verantwoordelijk voor de kinderen. 

De relatie beëindigen met een advocaat of notaris

Maar nu dat beëindigen van de relatie. Daar komen een notaris, advocaat en eventueel een mediator aan te pas (als je het niet met elkaar eens bent en toch een poging wilt wagen er samen uit te komen, zonder een rechtszaak te beginnen). Je hoeft er niet voor naar een rechter. Wat de kosten hiervan zijn, hangt af van de tarieven van de notaris, advocaat en eventueel de mediator. Die tarieven verschillen per kantoor. Bij de advocaat of notaris stel je samen afspraken op. Deze afspraken komen in een beëindigingsovereenkomst te staan. De beëindigingsovereenkomst bevat afspraken over bijvoorbeeld de verdeling van pensioen, de alimentatie en de kinderen (ouderschapsplan, verplicht voor kinderen jonger dan achttien jaar). Dit kan door middel van een officieel echtsscheidingsconvenant, maar je kunt ook afspraken samen vastleggen in een eigen document. 

Als je toch naar de rechter moet 

Moet er toch, door enigheid of als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, een rechter aan te pas komen, dan betaal je griffierechten voor de behandeling van de zaak. Een advocaat zal deze griffierechten in zijn factuur doorberekenen. In sommige gevallen kun je een tegemoetkoming voor deze kosten krijgen via de overheid (als je het niet of gedeeltelijk kunt betalen) of via een rechtsbijstandverzekering, als je die hebt. 

Online de relatie beëindigen

Het is mogelijk om online een geregistreerd partnerschap te beëindigen. Daar worden verschillende pakketten met verschillende tarieven voor aangeboden. Als je er samen goed uitkomt, kan dat een (goedkopere) oplossing zijn. 

Op papier uit elkaar gaan: kwestie van weken

Je kunt ofwel samen of individueel een ‘scheiding’ aanvragen. Doe je dit alleen, dan zorgt een advocaat ervoor dat jouw partner binnen veertien dagen een kopie van de aanvraag ontvangt.

-Zonder rechter

Bij beëindiging van het geregistreerd partnerschap zonder rechter stuurt de advocaat of de notaris de uitkomst naar de burgerlijke stand voor inschrijving. Dit gebeurt binnen drie maanden.

-Met rechter
Bij beëindiging van het geregistreerd partnerschap door een rechter volgt inschrijving bij de burgerlijke stand binnen zes maanden.

Daarna stopt jullie geregistreerd partnerschap en krijg je daarover bericht van je advocaat of notaris. 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.