Waarom kies je voor geregistreerd partnerschap?

Wie samen verder door het leven wil gaan, kan dat doen zonder enige juridische en financiële onderbouwing. Van elkaar houden lijkt daar immers ver vanaf te staan. Toch zijn er situaties in een relatie die juist wél om zo’n stevige basis vragen. Met een geregistreerd partnerschap is dat meteen geregeld.

Een geregistreerd partnerschap verschilt tegenwoordig nauwelijks nog van het afleggen van een trouwbelofte. Je moet ervoor naar de notaris en sluit het contract uiteindelijk af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, samen met twee of eventueel vier getuigen.

Het enige verschil met trouwen is dat het ontbinden van de relatie via de notaris of een advocaat geregeld kan worden. Je hoeft niet per se naar de rechter. Dat is bij trouwen wel het geval. Je moet bij een geregistreerd partnerschap echter wel naar de rechter als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Dan moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over de kinderalimentatie en moet een ouderschapsplan worden opgemaakt.

Als er kinderen komen

Over kinderen krijgen gesproken. Als er kinderen worden geboren heb je met een geregistreerd partnerschap beiden het ouderlijk gezag. Dit in tegenstelling tot bij een samenlevingscontract, waarbij de vader het kind eerst nog moet erkennen en het ouderschap moet aanvragen.

Bezit en schulden

Bij een geregistreerd partnerschap ga je de relatie aan in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van jullie samen zijn. Uitzondering zijn erfenissen en schenkingen die je tijdens het geregistreerd partnerschap ontvangt. Die blijven van jou persoonlijk, tenzij je dat samen anders in het contract laat opnemen. Doe je niets dan is het wettelijk zo geregeld dat diegene die erft, de eigenaar daarvan is.

Huis kopen

Als je samen een huis koopt, ben je met een geregistreerd partnerschap beiden eigenaar. Je hebt dan evenveel rechten. Koopt een van beiden het huis, dan moet je in het contract vastleggen wat de rechten van de andere partner zijn.

Erfenis regelen

Met een geregistreerd partnerschap ben je automatisch elkaars erfgenaam. Dat kan anders geregeld worden, maar dan moet je samen een testament laten opmaken met daarin de afspraken vermeldt.

Verhuizen naar het buitenland

Rest nog alleen maar te melden dat het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en trouwen, naast de rol van een rechter bij een scheiding, merkbaar kan zijn als je naar het buitenland zou verhuizen. In sommige landen is het geregistreerd partnerschap niet officieel geaccepteerd zoals dat in ons land wel het geval is.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.